jablkaodmiany

Jabłka, z których powstają soki z domu Rembowskich

Zdrowe i świeże owoce to podstawa dobrego soku cenionego wśród coraz bardziej świadomych i wymagających konsumentów. Jabłka z upraw ekologicznych istotnie różnią się od tych uprawianych konwencjonalnie. Badania dowodzą, że te pierwsze są nie tylko wolne od sztucznych nawozów i oprysków, ale wykazują wyższą zawartość witaminy C, pektyn oraz polifenoli. Wiedząc o tych właściwościach, bierzemy je pod uwagę przy produkcji naszych soków. Dzięki starannie wybranym odmianom jabłek – zarówno starym, jak i nowym – nasze soki posiadają unikalny smak. Jakich odmian używamy w swoich produktach?

skrzynkajablekIdared

To jeden z popularniejszych w Polsce gatunków. Jabłka te, będące krzyżówką “Jonatana” i “Wagenera” charakteryzują się wczesnym owocowaniem i wysoką odpornością dającą możliwość długiego przechowywania. Owoc tej odmiany jest bardzo soczysty, w smaku lekko kwaśny.

Topaz

Czeska krzyżówka odmian “Vandra” i “Rubin”, zdobywająca dopiero polski rynek sadowniczy znalazła nasze zainteresowanie ze względu na swoje unikatowe walory smakowe. Charakteryzuje ją bardzo słodki smak z lekko kwaśną nutą. Nie jest łatwa w uprawie, jednak drzewa są w pełni odporne na parcha, co rekompensuje trud sadowników.

jablkoelizaEliza

To jabłka pochodzące z Holandii będąca mieszańcem gatunków “Septer” i “Koksa pomarańczowa”. Co ciekawe, Eliza jest odmianą chronioną przez prawo na terenie całej Unii Europejskiej. Ma intensywnie czerwoną, szorstką skórkę. Miąższ owoców jest bardzo soczysty i słodki.

Ligol

Jest odmianą wyhodowaną w Polsce, powstałą przez połączenie gatunku “Linda” i “Golden Delicious”. Owoce nie nadają się do długiego przechowywania, ze względu na podatność na pleśń i zgniliznę. Przechowywane przez 6 miesięcy w chłodni są natychmiast przeznaczane do celów konsumpcyjnych. Odmiana ta daje bardzo różnorodne odcienie smakowe, od słodkich, słodko-kwaśnych, po aromat korzenny.

jablkozieloneAntonówka

To stara, bardzo popularna w Polsce odmiana jabłek pochodzenia rosyjskiego. Duże, zielone owoce dojrzewające jesienią, charakteryzuje kwaskowaty smak i soczysty miąższ. Są odpowiednio jędrne, dlatego idealnie nadają się na przetwory. Drzewa te są odporne na mróz oraz choroby, więc uprawa antonówek nie jest zbyt wymagająca.

Boskoop

Holenderska odmiana jabłek, które charakteryzuje szorstka skórka w kolorach zieleni, czerwieni i pomarańczy. Jabłka Boskoop mają ciężkie owoce o kwaśno-korzennym smaku, są kruche i bardzo soczyste.

Szara reneta

Pochodząca z Francji odmiana, której owoce mają bardzo nietypowy wygląd – w strukturze i kolorystyce przypominający gruszkę. Nadaje się do suszenia i na przetwory, oraz jako dodatek do ciast, natomiast raczej nie jada się jej na surowo. Ma kwaskowaty smak wzbogacony o winno-korzenny aromat. Są średnio odporne na mróz, za to wykazują odporność na choroby.

Powyższa charakterystyka ma na celu przybliżyć Państwu wiedzę na temat odmian, jakich używamy do produkcji naszych soków. Pokazuje to, jak bardzo dbamy, aby uzyskać wysoką jakość naszych produktów. Warto zaznaczyć, że trzy ostatnie kategorie to odmiany starego gatunku, które szczególnie dobrze nadają się do produkcji soków ekologicznych. Dzięki tradycyjnym sposobom powstawania naszych wyrobów, możemy poszczycić się ich unikatowym smakiem i prozdrowotnymi właściwościami.