Żurek Staropolski
Żurek to polskie, tradycyjne danie. Zawiera zaledwie kilka składników, jednak w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. W naszej rodzinie przyrządzamy swoją wersję tej słynnej zupy.
Sekretem naszego żurku jest wywar mięsny z białej, surowej kiełbasy. Dzięki temu żur zyskuje dodatkową głębie smaku. Zawsze używamy dobrego zakwasu i wiejskich jaj.
Składniki
2 l wody
4 białe, surowe kiełbasy
włoszczyzna
3 ziemniaki
200 ml kwaśnej śmietany
świeża natka pietruszki
sól i pieprz
Przygotowanie
Wodę gotujemy z kiełbasą przez 20 min na wolnym ogniu, wyjmujemy mięso i dodajemy włoszczyznę, gotując warzywa przez 35 min. Odkładamy ugotowane warzywa i dodajemy zakwas, pokrojone w kostki ziemniaki i pozostawiamy na ogniu aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy śmietanę, drobno posiekaną natkę z pietruszki, pokrojoną w talarki kiełbasę oraz ugotowane na twardo jajka
Żurek powinien się przegryźć – najlepiej smakuje następnego dnia.