Żurek Staropolski

Żurek to polskie, tradycyjne danie. Zawiera zaledwie kilka składników, jednak w każdym domu smakuje zupełnie inaczej. W naszej rodzinie przyrządzamy swoją wersję tej słynnej zupy.

Sekretem naszego żurku jest wywar mięsny z białej, surowej kiełbasy. Dzięki temu żur zyskuje dodatkową głębie smaku. Zawsze używamy dobrego zakwasu i wiejskich jaj.

Składniki

2 l wody

4 białe, surowe kiełbasy

włoszczyzna

0,5 l zakwasu

3 ziemniaki

200 ml kwaśnej śmietany

świeża natka pietruszki

sól i pieprz

Przygotowanie

Wodę gotujemy z kiełbasą przez 20 min na wolnym ogniu, wyjmujemy mięso i dodajemy włoszczyznę, gotując warzywa przez 35 min. Odkładamy ugotowane warzywa i dodajemy zakwas, pokrojone w kostki ziemniaki i pozostawiamy na ogniu aż ziemniaki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy śmietanę, drobno posiekaną natkę z pietruszki, pokrojoną w talarki kiełbasę oraz ugotowane na twardo jajka

Żurek powinien się przegryźć – najlepiej smakuje następnego dnia.