Czym jest sok tłoczony?
Sok sokowi nierówny. Dziś można odnieść wrażenie, że ich wybór jest naprawdę duży. Ale to tylko pozory. Dlaczego? Wszyscy wiemy, że soki to prawdziwe źródło witamin. Wiele osób po nie sięga, lecz nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że ich zdecydowana większość to soki odtwarzane. A te mają niewiele wspólnego z naturalnością i zdrowym odżywianiem. Zupełnie inne są jednak soki tłoczone.
Obserwując dostępne na polskim rynku soki można zauważyć, że dziś niestety mało kto zajmuje się produkcją soków tłoczonych. Trudno się dziwić – proces ich wytwarzania zajmuje dużo czasu i wymaga niemałych nakładów pracy. To jednak w żadnym stopniu nas nie zniechęca, czego dowodem jest nasze wieloletnie doświadczenie w produkcji naturalnych soków tłoczonych metodą tradycyjną. Soki tłoczone to nasza specjalność – i to już od ponad 40 lat.
Dobry sok – czyli jaki?
W krajach rozwiniętych coraz więcej osób sięga po soki tłoczone, które ze względu na walory smakowe, są uznawane za produkt z wyższej półki. Rośnie również zainteresowanie naturalnymi i wysokowartościowymi produktami, co często wiąże się z chęcią zmiany trybu życia i troską o swój organizm. Dziś oczekuje się czegoś więcej, niż tylko kolorowego napoju owocowego, który jedynie z wyraźnego napisu na etykiecie, a nie składu, informuje, że jest to tak zwany „sok 100%”. A soki tłoczone na zimno? Ich jedynymi składnikami są dojrzałe owoce, bez dodatku wody, cukru i konserwantów. Tłoczenie soków na zimno pozwala nam wycisnąć cały potencjał z owoców – i to dosłownie. Dlatego też wszystkie osoby stawiające na zdrowe odżywianie powinna ucieszyć wiadomość, że soki z domu Rembowskich powstają według dawnych receptur tłoczenia soków. Są to soki tradycyjne, w których produkcji nie dopuszczamy do stosowania dodatków chemicznych. Dzięki temu mogą Państwo rozkoszować się w pełni naturalnym smakiem soku z najlepszych wielkopolskich owoców.
Jak zatem powstaje sok tłoczony?
Sok tłoczony na zimno zachowuje wszystkie właściwości odżywcze, które znaleźć można w surowym owocu. Napój ten może śmiało zastąpić podwieczorek lub drugie śniadanie. Do jego produkcji używa się wyłącznie świeżych owoców, które są wyciskanie na prasie przekładkowej, a dalej poddawane procesowi pasteryzacji, która z jednej strony konserwuje, z drugiej zaś jest na tyle niska, że pozwala zachować wartości odżywcze oraz antyoksydanty (związki antyrakowe). Taki zabieg sprawia, że powstaje sok z bezpośredniego tłoczenia, którego data ważności wynosi 12 miesięcy od daty produkcji. Tak otrzymany sok jest uwolniony od wszelkich konserwantów. Nie ma w nim także dodatkowego cukru czy wody, dzięki czemu zachowuje w pełni naturalny smak i konsystencję. Jego charakterystyczną cechą jest mętność oraz zbierający się na dnie butelki osad. To proces desymentacji bez filtracji pozwala zachować wartości odżywcze. Tkwi w nim cały sekret naturalnego pochodzenia soku zawierającego dużą ilość witamin – warto mieć ten szczegół na uwadze, szukając soku z wyciskanych owoców.
Naturalne, tłoczone soki jabłkowe to bogactwo witamin (zwłaszcza witamy C), których na próżno szukać w produktach z koncentratu. O właściwościach zdrowotnych tego owocu mówi się już od dawna, a wyraz tego znajduje się w angielskim powiedzeniu: „An apple a day keeps the doctor away” (Jedz codziennie jedno jabłko i lekarza widuj rzadko). Jabłko nie tylko wspomaga pracę jelit, ale wzmacnia też zęby i dostarcza organizmowi niezbędną witaminę C. Tłoczone soki jabłkowe są bardzo poręczne w sytuacjach, gdy nie mamy możliwości zjedzenia samego owocu. Napój można wypić w trakcie podróży lub w pracy. Po wielu pozytywnych opiniach naszych klientów jesteśmy przekonani, że nasze soki tłoczone z jabłek sprostają nawet najbardziej wyszukanym podniebieniom. Pijmy więc soki – na zdrowie!