Kisiel z soku z Domu Rembowskich

Od dłuższego czasu w naszym domu ograniczamy wypieki oraz kupne słodycze do jednego dnia w tygodniu. Jednak nie oznacza to, że zrezygnowaliśmy z pysznych deserów. Wybieramy takie, do których nie dodano białego cukru i konserwantów.

U nas domownicy koło 16 ponownie robią się głodni i chętnie zjadamy coś lekkiego. Zdecydowanym faworytem naszej gromady wnucząt jest kisiel z soku jabłkowego z żurawiną. Jabłka nadają słodycz, a żurawina przyjemną kwasowość.

Składniki:

250 ml soku jabłkowo-żurawinowego

50 ml wody

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

200 ml soku gotujemy. Resztę zimnego soku oraz wodę łączymy z mąką ziemniaczaną, a następnie wlewamy do gorącego płynu. Energicznie mieszamy. Kisiel najlepiej smakuje z łyżką mleka lub jogurtu.