Jakie owoce łączyć z owsianką?
W sezonie jesienno-zimowym powinniśmy przywiązywać szczególną wagę do dbania o regularność i jakość spożywanych posiłków. Na śniadanie warto wybierać pełnowartościowe potrawy, takie jak smaczna i pożywna owsianka. W jaki sposób można ją przygotować? Co dodać, aby urozmaicić jej smak? Przeczytaj i poznaj sprawdzone przepisy.
Owsianka – dlaczego jest zdrowa?
Lubiana zarówno przez dzieci, jak i przed dorosłych owsianka stanowi posiłek pełen dobroczynnych dla zdrowia składników. Jest bowiem nie tylko bogata w białko, ale zawiera także sporą ilość aminokwasów. Owies, jako podstawowy składnik owsianki dostarcza organizmowi witaminę B6, poprawiającą koncentrację i zdolności zapamiętywania, witaminę B1 odpowiedzialną za zmniejszenie poczucia zmęczenia i rozdrażnienia, a także wzmacniającą kondycję skóry, paznokci oraz włosów. Poza tym, w codziennej porcji owsianki znajdziemy magnez, żelazo i rozpuszczalny błonnik, niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Zjedzona na śniadanie lub kolację owsianka pomoże również uzupełnić poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych, będących niezastąpionym źródłem energii.
Najsmaczniejsze owoce do owsianki
Aby urozmaicić odżywczy skład, a co równie istotne smak owsianki, dobrze uzupełnić ją o soczyste owoce. Ich różnorodne barwy oraz substancje odżywcze sprawią, że posiłek stanie się nie tylko jeszcze zdrowszy, ale także bardziej atrakcyjny wizualnie i ciekawszy dla naszego podniebienia. Pierwszy etap przygotowywania dania należy rozpocząć od wyboru klasycznych płatków owsianych, które w przeciwieństwie do błyskawicznych, nie tracą cennych składników mineralnych w procesie obróbki termicznej. Ich ugotowanie na niewielkim ogniu palnika powinno zająć około 7 minut (płatki przyjmą wówczas formę apetycznego kleiku). W następnym kroku, do gotowej owsianki (zarówno tej na bazie mleka, jak i z dodatkiem jogurtu) można wsypać między innymi wiśnie zawierające witaminę A i potas, usprawniające działanie układu nerwowego oraz efektywnie wzmacniające odporność maliny, a ponadto pełne witaminy C jagody. Bez wątpienia, świeże owoce prosto z ekologicznych, sprawdzonych upraw poprawią smak śniadania, czyniąc je jednocześnie dietetycznym oraz lekkostrawnym.
Pożywna owsianka z dżemami i konfiturami
Jesienią i zimą, kiedy nie możemy w pełni cieszyć się z obecnych na rynku świeżych owoców, warto sięgnąć po przepyszne dżemy oraz naturalne syropy. Spośród szerokiej oferty produktów, do owsianki idealnie pasują aromatyczny dżem z jagód, syrop malinowo-aroniowy z dodatkiem ekologicznego cukru trzcinowego, czy też powidła śliwkowe i poziomkowe konfitury. Ich doskonała jakość i niepowtarzalne składniki odżywcze pozwolą nadać owsiance orzeźwiającego charakteru. Miłośnicy chrupiących, a dodatkowo słodkich dań powinni spróbować przepisu na owsiankę, który wykorzystuje intensywny smak konfitur truskawkowych. W połączeniu z płatkami owsianymi, duże kawałki owoców zawieszone w gęstym syropie (chroniącym konfitury przed scukrzaniem) z pewnością przypomną atmosferę lata w nawet najbardziej nieprzyjemne, jesienne dni.
Owsianka to doskonały pomysł na ciepłe i pożywne śniadanie lub kolację każdego dnia. Ten bardzo prosty posiłek można bez problemów dopasować do własnych upodobań, dodając do płatków najbardziej lubiane owoce, także te zachowane w postaci przepysznych dżemów. Owsianka uzupełniona o słodkie konfitury z pewnością skradnie serca małych, a także dużych smakoszy, zwłaszcza jesienią i zimą.