Jak zamrozić maliny?
Jednymi z najbardziej lubianych letnich owoców są bez wątpienia maliny. Ich słodki, a jednocześnie nieco kwaśny smak idealnie nadaje się jako dodatek do lekkich deserów i ciast. W jaki sposób zachować właściwości tych niezwykłych owoców? Przeczytaj i poznaj najlepszy przepis na mrożenie malin.
Smak malin zimową porą
Zanim zdecydujemy się zamrozić maliny na kolejne, jesienno-zimowe miesiące, musimy wiedzieć o tym, czym się kierować wybierając odpowiednie owoce. Przede wszystkim, kupując maliny powinniśmy zwrócić uwagę na to, by pochodziły z ekologicznych hodowli, w których nie stosuje się oprysków. W przypadku korzystania ze zbiorów z własnego ogrodu, najlepiej unikać zrywania owoców zaraz po deszczu. Istotna jest także jakość malin, dobrze aby nie posiadały uszkodzeń, były dojrzałe, ale nie puszczały soku.
Sposób na zamrożenie malin
Po zebraniu świeżych owoców musimy je właściwie przygotować do zamrożenia. Warto zacząć od dokładnego przebrania malin, usunięcia listków, czy kawałków gałązek. Następnie należy delikatnie opłukać maliny pod bieżącą wodą. Czynność tę trzeba wykonać w miarę szybko, tak aby owoce nie przesiąknęły nadmiarem wody. Dobrze umyte maliny najlepiej wysuszyć poprzez ich wyłożenie na papierowym ręczniku albo lnianej ściereczce. Kolejnym krokiem jest przeniesienie owoców do zamrażarki. Maliny powinno się ułożyć na silikonowej foremce, macie lub tacy owiniętej folią spożywczą. Wybrane przez nas owoce trzeba rozłożyć jako jedną warstwę, co sprawi, że każda malina zostanie zamrożona osobno. Zamrażarkę dobrze ustawić na temperaturę poniżej – 25°C. Po zakończeniu mrożenia (jednym, dwóch dniach), niewielkie porcje owoców (optymalna objętość to około 250 ml), należy przesypać do plastikowych woreczków. W ten sposób będziemy mogli wygodnie korzystać z konkretnej ilości malin, które dodatkowo nie zostaną narażone na pokruszenie. Prawidłowo zamrożone maliny można przechowywać nawet do 12 miesięcy. Przed wykorzystaniem owoców w kuchni najlepiej rozmrażać je w temperaturze pokojowej.
Dania z mrożonych malin
Dzięki mrożeniu malin zachowujemy nie tylko ich wyjątkowy smak, lecz także korzystne dla zdrowia właściwości. Są one bowiem źródłem błonnika, kwasów organicznych oraz składników mineralnych i witamin, szczególnie witaminy C. Warto wiedzieć o tym, że podczas procesu mrożenia tracimy jedynie znikomą ilość pozytywnych substancji zawartych w owocach. Zamrożone maliny mogą nam posłużyć do przygotowania wielu smacznych i pożywnych dań. O każdej porze roku jako lekka przekąska świetnie sprawdzi się malinowy kisiel. Maliny są również doskonałym dodatkiem do waniliowego budyniu. Ponadto, owoce te idealnie nadają się do udekorowania chrupiącego biszkoptu lub śmietankowego tortu. Na chłodne, zimowe wieczory z pewnością przyda się malinowa herbata lub pasujący do każdego obiadu kompot.
Maliny to owoce o wyjątkowo letnim charakterze. Aby zachować ich świeżość, niepowtarzalne walory smakowe i właściwości korzystne dla zdrowia, warto zastanowić się nad zamrożeniem owoców. Dzięki wykonaniu tego procesu, będziemy mogli korzystać z dobrodziejstwa zamrożonych malin przez cały rok, wykorzystując je jako składnik wielu różnorodnych deserów i odżywczych przekąsek.