Owoce, które wychładzają organizm
Zgodnie z wierzeniami medycyny chińskiej energia życiowa Chi daje człowiekowi zdrowie i witalność, o które należy dbać na przykład przy pomocy spożywanych produktów. Latem ciało chce się ochłodzić i można tego dokonać dzięki owocom, ale nie wszystkie owoce sprawdzą się w czasie upałów i lepiej unikać tych, które nas ogrzeją.
Wpływ owoców na temperaturę ciała
Na termiczną naturę pokarmu wpływa jego skład chemiczny oraz sposób przygotowania. Produkty, które wychładzają organizm stanowią podstawowy budulec krwi i soków w ciele, a w okresie letnim także nawilżają. Zimą zaś produkty wychładzające równoważą spożycie gorących pokarmów. Zjedzenie latem owoców, które ugaszą pragnienie całego ciała da poczucie komfortu i zapewni lepsze samopoczucie w czasie upału, jednak należy zachować zdrowy rozsądek, ponieważ nadmiar owoców wychładzających może szkodzić. Paradoksem jest fakt, że zjedzenie zbyt dużej ilości owoców wychładzających prowadzi do wystąpienia stanu gorąca, na przykład gorączki, ponieważ organizm chce na siłę się ogrzać.
Jakie owoce wychładzają organizm
W naturze ciepłe kolory kojarzą się nam z rozgrzaniem, a zimne z ochłodzeniem i dlatego też owoce o zimnych barwach, czyli zielonej, niebieskiej, liliowej i białej wychładzają organizm. Istnieją oczywiście odstępstwa od tej reguły. Do owoców, które skutecznie wychłodzą organizm należą jabłka, cytryny, pomarańcze, winogrona, truskawki, brzoskwinie, śliwki, arbuzy, gruszki, grejpfruty, morwy, banany oraz melony. Można zauważyć, że listę tę stanowią głównie cytrusy i owoce, które potrzebują dużej ilości słońca do prawidłowego dojrzewania.
Nadmiar owoców wychładzających organizm
Bardzo istotne jest przygotowanie owoców wychładzających do spożycia. Pamiętajmy, że zbyt zimne owoce mogą doprowadzić do zaburzenia równowagi energetycznej, a przez to do problemów zdrowotnych, ponieważ organizm będzie nadmiernie zmuszać się do ogrzania ciała, tak więc jak we wszystkim należy znać umiar. Najlepiej jeść produkty, które uprzednio zostały gotowane, pieczone i duszone, ponieważ surowe są mniej zdrowe – doskonałym pomysłem na orzeźwienie będą na przykład pyszne kompoty.
Owoce dojrzewające w słońcu są smaczne i zdrowe, cały rok czekamy na nie, aby móc się cieszyć ich słodkim smakiem, pamiętajmy więc, aby spożywać je szczególnie latem, kiedy mamy ich pod dostatkiem.