Rozgrzewająca herbata z nutą słodkości
W okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo o wszelkiego rodzaju przeziębienia, warto pamiętać o ciepłym okryciu wierzchnim, suplementowaniu witaminy D3 i zdrowym jedzeniu. Rozsądnie jest również wzbogacić swoją ulubioną, domową herbatę o smaczne i zdrowe dodatki. Jakie wybrać?
Miód – płynne złoto do herbaty
Pewnie część z Was zna już dobroczynne działanie miodu, o którym pisaliśmy w poprzednich artykułach. Zaliczyć można do tego bakteriobójczość, a także wspaniałe oddziaływanie na serce, ze względu na zawarty w nim potas. Posiada witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, a także magnez i żelazo. Trzeba jednak pamiętać, że w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości, dlatego dodaje się go do już ostudzonego napoju. W zależności od efektów, które chcemy uzyskać możemy zdecydować się na różne rodzaje miodu. Dla przykładu, wielokwiatowy działa bardzo dobrze na alergie oraz problemy z drogami żółciowymi, a gryczany na miażdżycę, wyczerpanie psychiczne oraz problemy z wątrobą.
Słodka herbata z syropem
Do jesienno-zimowych klasyków należy zdecydowanie herbata z pysznym syropem. Możemy zdecydować się na syrop słodki (na przykład z malin i wiśni) lub kwaśny (z czarnej porzeczki czy żurawiny). Idealnym wyborem na mroźne wieczory będzie czarna herbata z pokrojonym jabłkiem, startym imbirem, laską cynamonu oraz syropem z czarnego bzu. Po wypiciu takiej mikstury, żadne przeziębienie nie będzie nam straszne. Nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca herbata, ciepły koc i dobry film lub książka.
Herbata z konfiturą
Herbata z owocami nie musi kojarzyć się nam jedynie z pokrojoną cytryną. Bardzo dobrą alternatywą jest wykorzystanie zdrowych i naturalnych konfitur, które urozmaicą nasz napój o dodatkowe doznania smakowe, a dodatkowo pomogą w walce z pierwszymi objawami przeziębienia. Kiedyś w domach podawano herbatę w filiżankach dla gości, którą popijano zjedzoną ówcześnie konfiturę. Znajdowała się ona na talerzykach i konsumowano ją łyżką. My proponujemy jednak, aby dodatek ten wrzucać bezpośrednio do kubka. Dzięki takiemu zabiegowi możemy tworzyć niepowtarzalne połączenia smaków. Warto spróbować pomarańczowej herbaty z konfiturą truskawkową lub żurawinową.
Możliwości łączenia zdrowych dodatków z typami herbat jest wiele, warto próbować wszelkich kompozycji, aby wybrać swój ulubiony smak, który nie będzie jedynie słodkim napojem na wieczór, ale także źródłem zdrowia i witalności.