Wrześniowe przetwory ze śliwek
Wrzesień zawsze przynosi ze sobą ciepły powiew jesieni. W tym czasie, równie chętnie jak latem, sięgamy po owoce prosto z polskich sadów. Spośród nich warto zwrócić uwagę na przepyszne i różnorodne odmiany śliwek. W jaki sposób można je wykorzystać w kuchni? Dlaczego warto się nimi zajadać?
Śliwki bez tajemnic
Warto wiedzieć o tym, że oprócz niepowtarzalnych walorów smakowych, śliwki wyróżniają się także wieloma dobroczynnymi właściwościami zdrowotnymi. Owoce te posiadają bowiem dużą zawartość pektyn, co wpływa pozytywnie na odpowiednią przemianę materii oraz zachowanie regularności procesów trawiennych. Dzięki temu, częste jedzenie śliwek może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, szczególnie jelita grubego. Ponadto, śliwki są źródłem kilku rodzajów witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich między innymi witamina A, wzmacniająca układ odpornościowy oraz narząd wzroku, witamina E, opóźniająca procesy starzenia się skóry, a także witamina B kojąca nerwy, poprawiająca samopoczucie i koncentrację. Dodatkowo, porcja śliwek to również dawka cennych dla zdrowia minerałów, takich jak magnez, fosfor, żelazo, czy potas. Dieta wzbogacona o śliwki pozwala zatem czuć się dobrze każdego dnia.
Nie tylko w „czystej postaci”
Smak i korzystne dla zdrowia właściwości śliwek można wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposobów. W zależności od charakteru potrawy, warto wybrać konkretne gatunki owoców. Miłośnicy słodkich i pożywnych przetworów z pewnością powinni sięgnąć po mirabelki. Te niewielkie, żółte śliwki nadają wyjątkowego aromatu konfiturom, domowym frużelinom i dżemom, idealnym na chłodne, jesienne wieczory. Pyszne powidła można także przygotować samodzielnie z węgierek, dużych śliwek stanley lub renklod. Aby stworzyć śliwkowe desery, najlepiej kupić odmiany takie jak renklody althana, węgierka włoska lub łowicka. Dla zachowania pełni wartości odżywczych świeżych śliwek na dłużej, istnieje ponadto alternatywa w postaci suszonych owoców. Można je uzyskać poprzez włożenie śliwek do ciepłego piekarnika na kilka godzin, a następnie dosuszenie ich w ciepłym miejscu. Przygotowane w ten sposób owoce idealnie nadają się jako dodatek do ciast oraz jako pożywna przekąska między posiłkami.
Śliwkowe smaki
Osoby zakochane w słodkim smaku śliwek mają do wyboru niezwykle długą listę dań zawierających te smaczne i zdrowe owoce. Wśród dań obiadowych wyróżniających się śliwkową nutą można wybrać na przykład domowe knedle. Ich pulchne ciasto doskonale komponuje się z soczystymi węgierkami. Niejednokrotnie śliwki służą nie tylko jako podstawa słodkich potraw, lecz także dodają charakteru daniom mięsnym. Warto je wykorzystać między innymi podczas przygotowywania piersi z kurczaka, zwłaszcza w charakterze bazy aromatycznego sosu. Przyda się on również do podkreślenia walorów smakowych wątróbki. Z kolei spośród deserów cieszących podniebienie śliwkowym smakiem nie sposób pominąć różnego rodzaju ciast. Na rodzinne, jesienne uroczystości najlepiej upiec delikatną tartę ze śliwkami oraz marcepanowo-migdałową kruszonką. Amatorzy śliwek bez wątpienia zachwycą się też sernikiem z dodatkiem śliwek, klasycznym, drożdżowym plackiem lub tortem ze śliwkowym musem.
We wrześniu nie musimy wcale rezygnować ze smaku letnich owoców. Aby wykonać samodzielnie przepyszne konfitury i dżemy, najlepiej sięgnąć po wybrane gatunki śliwek. Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie przetworów, warto skorzystać z propozycji sprawdzonych sklepów, oferujących jedynie naturalne produkty, pozbawione konserwantów. Słodki smak różnorodnych przetworów ze śliwek łączy się z wartościami odżywczymi oraz mocą witamin, które wzmocnią nasz organizm i dodadzą energii na każdy jesienny dzień.