Sekrety diety jabłkowej
Wiosna coraz bliżej, w związku z tym wiele osób planuje zadbać o swoją formę i zrzucić zbędne kilogramy, które nagromadziły się przez zimę. Istnieje duży wybór diet, których stosowanie ma zagwarantować uzyskanie w szybki sposób smukłej sylwetki. Dużą popularnością cieszą się diety oparte na warzywach i owocach, a jedną z nich jest dieta jabłkowa trzydniowa.
Czym jest dieta jabłkowa i jak ją stosować?
Jak sama nazwa wskazuje, głównym produktem spożywanym podczas stosowania tej diety są jabłka. Co czyni ten owoc tak pomocnym podczas odchudzania? Przede wszystkim zawiera on duże ilości błonnika, który wpływa korzystnie na trawienie i spalanie tłuszczów. Powinny więc go jeść osoby, które mają problem z zaparciami. Poza tym oczyszcza organizm, dzięki zawartości dużej ilości zasadowych soli mineralnych, redukuje zły cholesterol oraz zawiera antyoksydanty. Po zjedzeniu jabłek w żołądku tworzy się powłoka, która nie przepuszcza cukru do organizmu. Dlatego mogą je jeść również osoby chore na cukrzycę.
Dietę jabłkową można stosować na dwa sposoby. Pierwszy z nich mówi o spożywaniu jabłek w każdym daniu pod różną postacią, drugi o uzupełnienie codziennej diety o ten produkt. Rygorystyczną wersję diety stosować można maksymalnie 3 dni. Dłuższe bycie na tej diecie grozi osłabieniem organizmu, zawrotami głowy i zasłabnięciami, ponieważ jedzenie samych jabłek nie dostarcza wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Dieta ta ma jedynie oczyścić organizm z toksyn.
Stopniowo do celu w walce z toksynami
Jak przygotować się do takiej diety jabłkowej? Przed rozpoczęciem najlepiej powoli przyzwyczajać już ciało do mniejszej ilości spożywanych pokarmów, a wędliny, kawę i słodycze zastąpić owocami i warzywami. Dobrze jest też dokładnie rozpisać sobie plan żywienia, żeby wiadomo było co i kiedy spożywać. Codziennie rano przez 3 dni na czczo należy wypijać specjalnie przygotowany napój z sokiem jabłkowym składający się z 1/3 wody, 1/2 soku jabłkowego (świeżo wyciśniętego lub naturalnego), octu jabłkowego i cynamonu. Pierwszego dnia trzeba jeść tylko jabłka, ale nie więcej niż 2 kg. Do tego należy pić wyłącznie wodę oraz napar z mięty i rumianku. Drugiego i trzeciego dnia trzeba nadal spożywać wyłącznie jabłka, ale pić można także różne herbatki ziołowe. Po skończeniu diety nie wolno od razu zacząć jeść ciężkostrawnych produktów, lecz stopniowo je wprowadzać zaczynając od lekki potraw.
Stosowanie diety jabłkowej trzydniowej pozwala na zgubienie zbędnych kilogramów, poprawę samopoczucia i zdrowia. To wszystko dzięki wspomnianemu wcześniej błonnikowi, który znajduje się w jabłkach w dużych ilościach. Takie trzydniowe oczyszczanie organizmu jest też idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie mają dużo czasu na codzienne przygotowywanie zdrowych posiłków. Po skończeniu diety warto na stałe dołączyć do planu żywienia jabłko, jako zdrową przekąskę.
Zaznaczamy jednak, że zawsze dla pewności warto każdą dietę skonsultować z lekarzem, zanim przystąpimy do jej stosowania.