Dlaczego latem warto jeść morele?
Lato to najlepszy czas na uzupełnienie niedoboru witamin i cieszenie się smakiem świeżych owoców. Pozwalają one nie tylko wzmocnić naszą odporność i wzrok, lecz także poprawiają wygląd skóry oraz całej sylwetki. Do jednych z sezonowych owoców zaliczają się morele – przepyszne i pełne dobroczynnych składników.
Morele – skąd się wzięły?
Pierwsze uprawy moreli pojawiły się na obszarze Chin i Korei. Już od ponad 4 000 lat mieszkańcy Azji doceniają zdrowotne i smakowe walory tych niezwykłych owoców. Nieco później morele przywędrowały do Europy – doskonale zaaklimatyzowały się między innymi we Włoszech, aby następnie rozprzestrzenić się na północy Starego Kontynentu. Współcześnie, dzięki ociepleniu się klimatu w krajach europejskich uprawia się z powodzeniem około 30 odmian moreli. W Polsce sadzone są w regionach takich jak Dolny Śląsk, Ziemia Sandomierska, Mazowsze oraz Wielkopolska. Zarówno wczesne, średnio wczesne i późne odmiany charakteryzują się rozłożystymi, silnymi koronami drzew gwarantującymi dość długą żywotnością. Morela jest nie tylko rośliną uprawną, lecz także ozdobną.
Smaczne i zdrowe
Oprócz niewątpliwych walorów smakowych, morele wyróżniają się zawartością wielu niezwykle cennych składników odżywczych. Po pierwsze, owoce te pozytywnie wpływają na układ krwionośny – obniżają ciśnienie krwi, dzięki dużej ilości potasu. Pierwiastek ten wpływa dodatkowo na znaczną poprawę pracy nerek. Po drugie, morele zawierają także żelazo – są zatem polecane osobom z anemią oraz tym cierpiącym na problemy związane z układem nerwowym. Warto zauważyć, że morele mają dodatkowo właściwości zasadotwórcze – działają odkwaszająco i odtruwająco na organizm. Są więc bardzo przydatne w uzupełnianiu codziennej diety. Porcja tych słonecznych owoców to również pełna dawka witaminy C, której potrzebujemy każdego dnia.
Owoce pełne słońca
Morele bez wątpienia sprawią, że będziemy czuć się zdrowi i pełni energii przez całe lato. W porównaniu do innych produktów spożywczych obecnych w naszej diecie, owoce niwelują uczucie zmęczenia, przygnębienia, a co równie istotne – dają nam mnóstwo siły. W konsekwencji zyskujemy dobre samopoczucie i świetny humor – w sam raz na wakacyjne wyprawy.
Morele w kuchni
W jaki sposób wykorzystać morele w codziennych potrawach? Przede wszystkim warto spożywać je w surowej, świeżej postaci – świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów i sorbetów. Mogą także stać się podstawą wielu ciast, zwłaszcza letnich tortów, czy babeczek. Pasjonaci gotowania bez trudu znajdą również przepisy na dania takie jak chłodnik morelowy, morelowa sałatka, pierogi, a nawet mięso z morelowym farszem. Przed zakupem moreli należy zwrócić uwagę na to, by były w pełni dojrzałe, ich skórka powinna posiadać specyficzny rumieniec. Aby zachować smak moreli na dłużej najlepiej zdecydować się na wybór konfitur i dżemów – te pochodzące z wysokiej klasy upraw pozwolą cieszyć się dobrodziejstwem płynącym z owoców przez cały rok.