Najsmaczniejsze jesienne desery z miodem
Miód to wspaniały dodatek do deserów, który stanowi źródło witamin i bogactwo doznań smakowych. Do właściwości zdrowotnych miodu zalicza się bakteriobójczość oraz korzystny wpływ na pracę serca. Jesień jest doskonałą porą do przygotowania deserów właśnie z miodem, na który czekaliśmy całe lato.
Miodowy deser na śniadanie
Camembert z miodem i orzechami na chrupiącej grzance to propozycja dla odważnych smakoszy. Połączenie słodyczy miodu z słonym smakiem sera da niezapomniane wrażenia smakowe. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste, wystarczy ser posypać pokrojonymi orzechami włoskimi i polać łyżką miodu, a następnie włożyć do piekarnika. Po 15 minutach pieczenia sera w temperaturze 160 stopni Celsjusza dokładamy chleb i pieczemy kilka minut. Po upieczeniu ser nakładamy na grzankę i możemy cieszyć się chrupiącym miodowym deserem.
Owsianka z aronią, miodem i orzechami to prosty przepis na deser dla tych, którzy nie mają dużo czasu na spędzeniu go w kuchni. Płatki owsiane górskie zalewamy wrzątkiem i po 5 minutach odcedzamy. Następnie przekładamy je do modnego słoika z uchem i na wierzch wrzucamy garść aronii oraz łyżkę miodu. Całość zalewamy jogurtem naturalnym oraz posypujemy orzechami. Ilość wszystkich składników zależy właściwie tylko od Twoich preferencji.
Owoce i miód
Propozycją nie do odrzucenia wśród jesiennych deserów są owoce, a w tym przypadku brzoskwinie z miodem. Przepis jest banalnie prosty, ponieważ wystarczy wziąć dowolną ilość brzoskwiń, pokroić w ósemki oraz polać miodem. Pychota i zdrowie na talerzu! Jeżeli zapraszasz gości na deser i chcesz zaskoczyć ich czymś przepysznym, to przygotuj jabłka z miodem i cynamonem. Jabłka należy umyć, odkroić ogonek i wydrążyć jego środek. Następnie do środka wlewamy miód i posypujemy całość cynamonem. Tak przygotowane jabłka wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na około 20 minut i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Zarówno Ty, jak i Twoi goście będą zachwyceni takim miodowym deserem.
Miodowy dodatek
Ciasto na deser to klasyka gatunku, ale ciasto z dodatkiem miodu to nowoczesna propozycja. Pieczemy je z 3 ubitych jajek, ½ szklanki brązowego cukru, ⅓ szklanki oleju, ⅓ szklanki wody gazowanej oraz 2 łyżeczek ekstraktu waniliowego. Następnie wsypujemy 1 szklankę mąki i 2 płaskie łyżeczki sody. Całość miksujemy, a na koniec wsypujemy orzechy nerkowca, arachidowe lub włoskie oraz 100 gram rodzynek i mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy z kominem lub tortownicy i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po upieczeniu ciasta i wystygnięciu polewamy je obficie miodem, a na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.
Kiedy chłód na dworze da Ci się we znaki czas na grzaniec z miodem. Butelkę wina, na przykład typu Sangria, wlewamy do garnuszka i podgrzewamy. Następnie wciskamy sok z 1 pomarańczy i wrzucamy kawałek skórki z tego owocu. Dodajemy 6 łyżek miodu, 5 sztuk goździków i szczyptę gałki muszkatołowej.
Możliwości zastosowania miodu w jesiennych deserach jest naprawdę dużo. Warto przygotować podany już przepis lub puścić wodze fantazji i wymyślić swój własny. Smacznego!