Obieranie i krojenie – poznaj alternatywne sposoby
Organizacja spotkania towarzyskiego czy rodzinnej kolacji we własnym domu jest nie lada wyzwaniem kulinarnym. Osoby przygotowujące dania chcą zaskoczyć swoich gości – okazuje się, że w tym celu wcale nie trzeba gotować wymyślnych posiłków! Wystarczy kreatywność i ostry nożyk, by stworzyć piękne ozdoby z warzyw i owoców, które będą oryginalnym dodatkiem.
Jabłkowe dekoracje
Do mięs, sałatek, a także wypieków można przygotować łatwą i efektowną dekorację z jabłek. W tym celu umyty owoc należy pokroić na ćwiartki. Kolejnym krokiem jest pozbycie się z nich gniazd – należy jednak uważać, by przy wykonywaniu tej czynności nie wykroić zbyt dużo miąższu. Następnie, rozpoczynając od krawędzi, wycina się środek. Całą czynność należy powtarzać aż do otrzymania najmniejszego kawałka. Każdy z nich od razu po wycięciu należy posmarować odrobiną soku z cytryny, aby miąższ nie zbrązowiał. Ostatnim etapem tworzenia tej dekoracji jest ułożenie wszystkich części warstwowo – od największej do najmniejszej w taki sposób, by tworzyły rodzaj kwiatu.
Warzywna róża
Wydawać by się mogło, że tak miękkie i problematyczne w swej strukturze warzywo jakim jest pomidor, nie będzie nadawać się do stworzenia ozdoby. Tymczasem można w łatwy sposób uzyskać z niego różę, która do złudzenia przypomni prawdziwy kwiat. Jak ją zrobić? Wystarczy obrać całą skórkę, starając się nie przerwać jej ciągłości. Kiedy już odetnie się ostatni fragment, należy przystąpić do formowania kwiatka. Rozpoczynając od dowolnej strony dość ciasno zwijamy całą skórkę, która powinna tworzyć swego rodzaju lejek z węższą częścią u dołu. By zapobiec rozpadaniu się dekoracji należy wbić w nią wykałaczkę, którą co pewien fragment przebija się kolejne warstwy skórki. Kiedy ta czynność dobiegnie końca należy wyjąć wykałaczkę i uformować kwiat w zadowalający sposób, pomagając sobie ostrym patyczkiem. Następnie wystarczy już tylko położyć obok trochę zieleniny tworzącej listek i… voilà!
Niekonwencjonalne metody
Kiedy chce się usprawnić własną pracę, szuka się alternatyw mogących przyspieszyć przygotowywanie posiłków. Chociaż ten, który zostanie przedstawiony za chwilę jest raczej ciekawostką, to warto o niej wiedzieć choćby dlatego, by sprawić nieco frajdy dzieciom, którym taka prezentacja na pewno się spodoba. Jeśli malucha najdzie ochota na zjedzenie jabłka bez skórki, można pokazać mu ciekawą metodę obierania owocu – dowodzi ona, że męska kreatywność w kuchni nie zna granic, bowiem jej wykonanie zalecamy szczególnie ojcom lubiącym majsterkować. Potrzebne będą: wiertarka (z nowym, umytym wiertłem) oraz obieraczka. Technika jest prosta i bardzo efektowna – wystarczy bowiem wbić owoc na czyste wiertło i włączając narzędzie na wolne lub średnie obroty, przesuwać obieraczką po powierzchni jabłka. Prawda, że ciekawe rozwiązanie? 🙂
Aby wywołać uśmiech na twarzy gości zaproszonych na wspólny posiłek lub dzieci lubiących niestandardowe rozwiązania, nie trzeba dużych nakładów pieniędzy i łączenia wyszukanych smaków. Przy pomocy łatwo dostępnych rodzimych produktów można stworzyć ciekawie wyglądające dekoracje będące “kropką nad i” w dowolnym daniu lub widowiskowo wykonać prostą czynność, która wywoła niemałe zaskoczenie nie tylko wśród dzieci.