Owocowe wypieki na jesienne wieczory
Na jesienne wieczory perfekcyjnie sprawdzą są owocowe wypieki, najlepiej w towarzystwie kubka herbaty, wygodnej kanapy i pluszowego koca. W tym czasie dostęp do sezonowych produktów jest bardzo szeroki, można wybierać spośród niezliczonych odmian jabłek, gruszek i śliwek. Popularne są też ciasta z żurawiną albo pomarańczą. Podpowiadamy jak osłodzić sobie jesień owocowymi wypiekami.
Tysiąc sposobów na jabłkowe wypieki
Choć jabłka w sklepach dostępne są zawsze, to właśnie pod koniec roku smakują najlepiej. Warto wykorzystać ich dostatek do przygotowania słodkiej przekąski – w internecie i książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na jesienne wypieki z jabłkami, między innymi na delikatne bułeczki z nadzieniem albo na babkę z dodatkiem dyni. W naszych domach jednak od wielu lat wiedzie prym klasyczna szarlotka z dodatkiem cynamonu. Jaki gatunek owoców będzie odpowiedni do jej przygotowania? Polecane są kwaśno-słodkie odmiany, na przykład gloster i ligol, ale sprawdzi się też bardziej kwaskowaty posmak szarej renety lub antonówki. Ciasto smakuje najlepiej podane na ciepło, szczególnie jeśli temperatura za oknem niebezpiecznie oscyluje wokół zera. Przepis na szarlotkę można nieco zmodyfikować – dodatnie do ciasta kakao zabarwi je na czekoladowy kolor oraz doda przyjemnego aromatu. Ciekawym pomysłem jest też zaserwowanie wypieku w formie tarty albo maleńkich tartaletek.
Śliwkowe ciasto jak u babci
Polska jesień tak samo intensywnie jak pachnie jabłkiem to smakuje śliwką, która jest doceniana przez sadowników w całym kraju. Zresztą nie tylko oni są jej fanami, do tego grona należą również dietetycy i wszyscy amatorzy zdrowej diety. Owoce te są bogate w liczne mikro- i makroelementy, między innymi: sód, potas, magnez, żelazo i fosfor. Ponieważ zawierają duże ilości pektyn, czyli jednego z rodzajów błonnika, mają korzystny wpływ na na procesy trawienne. Poprawiają też humor, zwłaszcza zjedzone w formie pysznego ciasta. Jak przygotować placek, który będzie smakował domem babci? Kluczowa jest kruszonka, która musi być chrupiąca, dlatego podczas pieczenia warto posypać ją cukrem. Kryształki przy jedzeniu będą pękać i dodatkowo podkreślą słodki smak deseru.
A może żurawinowo-orzechowe brownie?
Inny owoc, który idealnie nada się do jesiennych wypieków to żurawina. Jej zbiory przypadają przede wszystkim na październik i listopad, ale suszona jest łatwo dostępna przez cały rok. Ciasto lub muffinki z dodatkiem czerwono-bordowych jagód będą prezentować się wyjątkowo apetycznie. Do wypieku można dodać do garść orzechów, ich również nie brakuje jesienią. Smakowitym pomysłem jest wykonanie intensywnie czekoladowego brownie z tymi dodatkami – to idealne połączenie słodkiego i kwaśnego smaku z chrupiącymi orzechami. Co więcej, czekolada znana jest z pobudzania organizmu do produkcji endorfin, czyli hormonu zadowolenia.
Kiedy za oknem pojawia się coraz mniej słońca, wszystko jest szaro-bure w połączeniu z mgłą i zdającą się padać nieustannie mżawką, naprawdę trudno zachwycać się jesienią. Ale ta pora roku to też sezon na słodkie owoce, a od nich już tylko krok do pokonania chandry, bowiem kęs zrobionego z nich pysznego ciasta wystarczy, by zapomnieć o wszystkich smutkach.