sklep

Termin ważności produktu – fakty i mity

Konsumenci są coraz bardziej świadomi, dlatego większość z nich przed wrzuceniem produktów do koszyka nie tylko czyta ich skład, ale przede wszystkim zasięga informacji na temat daty ważności. Zdarza się bowiem, że z powodu niedopatrzeń na półkach sklepowych “zalegają” produkty, którym niedługo kończy się lub właśnie minęła zdatność do spożycia. Takie przeoczenie może dotyczyć także tych produktów, które już znalazły się w naszym domu. Czy takie artykuły na pewno powinny lądować w koszu na śmieci?

Informacja od producenta

Każdy produkt musi zawierać informacje dotyczące jego terminu przydatności, ale rzadko zwraca się uwagę na sposób sformułowania takiego komunikatu. Okazuje się jednak, że jest on bardzo istotny – istnieje bowiem różnica pomiędzy: “Należy spożyć do”, a “Należy spożyć przed końcem” czy “Najlepiej spożyć przed końcem”.

W pierwszym przypadku producent podaje informację zawierającą dokładny dzień, miesiąc i rok, po upływie którego produkt absolutnie nie nadaje się do konsumpcji. Mimo szczelnego pakunku może być zepsuty, a na pewno pozbawiony wszystkich swoich właściwości.

Kolejne zwroty dają konsumentom większe możliwości, gdyż tylko od ich decyzji zależy czy spożyją taki artykuł. Jest to data tzw. minimalnej trwałości wyrobu, natomiast jeśli ten był przechowywany w odpowiedni sposób, to można go skonsumować nawet miesiąc po upływie wskazanego terminu. Nie dotyczy to jednak wszystkich produktów.

Sucha żywność

Takie odstępstwo można zastosować względem tzw. suchej żywności. Zalicza się do nich kasze, ryż, czekoladę, makarony, kakao, kawę i herbatę, napoje, mąkę czy pkoszykiłatki. Należy jednak liczyć się z tym, że wymienione produkty mogą po upływie minimalnej daty ważności stracić część swoich właściwości. Zaliczyć do nich można biały nalot na czekoladzie, będący konsekwencją wytrącającego się tłuszczu, co poza estetyką i nieco słabiej wyczuwalnym smakiem nie wpływa praktycznie na nic. Kawa czy herbata mogą mieć  mniej intensywny aromat, a jeśli chodzi o mąkę, to należy zwrócić szczególną uwagę na miejsce i pojemnik, w którym jest przechowywana. To produkt podatny na rozwój pleśni, dlatego po upływie daty wskazanej na opakowaniu powinno się uważnie oglądać mąkę przed użyciem. To samo dotyczy nie tylko napojów zawierających chemiczne substancje przedłużające ich zdatność do picia, ale też soki wykonane w sposób naturalny. Jeśli chce się spożyć je kilka dni po upływie daty ważności, a po otwarciu nie wykazują znamion fermentacji i podejrzanych nieprawidłowości to znaczy, że można je wypić.

Data ważności określana jest przez producentów na dwa sposoby, z których jeden umożliwia ich spożycie nawet po jej upływie, jeśli tylko artykuł przechowuje się w odpowiedni sposób. Oczywiście pomimo nieznacznej utraty właściwości, nie powinien spowodować żadnych dolegliwości zdrowotnych. Takie podejście do konsumpcji pozwoliłoby znacznie ograniczyć marnotrawienie żywności, która mogłaby trafiać ze sklepowych półek na cele charytatywne. Warto więc nauczyć się rozróżniać komunikaty producentów i nie podejmować pochopnych decyzji względem artykułów o nieznacznym upływie terminu przydatności minimalnej.