Zdrowe przetwory morelowe – domowo i tradycyjnie
Któż nie pamięta doskonałego, kojarzącego się z latem, smaku moreli z babcinego ogródka? Mimo, że często zapominasz o tych, niewielkich żółto-pomarańczowych owocach, pozostają one w kręgu tradycyjnych, polskich roślin sadowniczych. Świetnie smakują zarówno zerwane prosto z drzewa, jak i te przetworzone w formie dżemu, konfitury, powideł czy nalewki.
Smak na zdrowie
Oprócz rozkoszy dla podniebienia, należy pamiętać o właściwościach prozdrowotnych moreli. Swój wyjątkowy, słoneczny kolor, owoce zawdzięczają głównie beta karotenowi, który jest niezwykle potrzebny ludzkiemu organizmowi, to właśnie z niego wątroba uzyskuje witaminę A, wspomagającą pracę oczu, poprawiającą wygląd skóry, a także o działaniu przeciwutleniającym. Ponadto ich miąższ ma właściwości zasadotwórcze, tym samym odkwasza organizm. To ważne zwłaszcza dla osób codziennie spożywających mięso i produkty nabiałowe. Dodatkowo morele działają pozytywnie na ciśnienie, pracę nerek oraz trawienie, są również antyoksydantami, które wzmacniają odporność ciała na komórki nowotworowe.
Morele przez cały rok
Babcie miały rację, kiedy wykonywały z tych owoców liczne przetwory, od klasycznych dżemów przez konfitury po nalewki, bowiem dostęp moreli przez cały rok pomagał kontrolować funkcjonowanie organizmu i budował jego odporność. Najpopularniejszą formą przechowywania stały się słoiki dżemu. Wystarczy zagotować wydrylowany miąższ z odrobiną cukru i jeszcze gorący zamknąć w słoikach. Tak przygotowane smarowidło, można wykorzystywać przez całą zimę. Podobnie wykonuje się konfiturę i powidła z moreli. Gotowe produkty można wykorzystać solo np. do kanapek, słodkiej chałki czy rogala, ale również do propozycji bardziej wytrawnych, jak pieczony schab czy duszona rolada z szynki. Dobrym sposobem przechowywania owoców jest zalewanie ich słodkim syropem, wówczas świetnie sprawdzą się jako dodatek do owsianek, kaszek i domowych wypieków. Po usunięciu pestek z owoców, nie należy ich wyrzucać, ponieważ ich środki mogą posłużyć do przygotowania masła lub nalewki, oba wyroby będą miały nieco bardziej gorzki smak, ale zbliżony do migdałów.
Ciasto z dżemem morelowym
Dżem morelowy świetnie sprawdzi się w roli szybkiego dodatku do ciasta. Wystarczy, że przygotujesz klasyczny placek jogurtowy, w tym celu jeden jogurt naturalny (150 g) wymieszaj z 450 gramami mąki, dwoma żółtkami, 300 gramami cukru, 150 gramami oleju lub roztopionego masła oraz dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia. Białka oddzielone wcześniej od żółtek ubij na sztywną pianę i na koniec delikatnie wmieszaj do ciasta. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po wystudzeniu przełóż swój wypiek warstwą dżemu morelowego i posyp wierzch cukrem pudrem – voila, szybki deser dla całej rodziny gotowy.
Morele to niedoceniane owoce, ze względu na swoje właściwości i prozdrowotne działanie na organizm, powinny znaleźć się w spiżarni każdej rodziny. Jeżeli nie masz pomysłu na wykorzystanie przetworów morelowych zwłaszcza zimą, bez obaw, pomysłów jest bardzo wiele. Przygotowanie posiłków z ich dodatkiem wzbogaci Twoją kuchnię nie tylko smakowo, ale również dostarczy niezbędnych witamin.