5 pomysłów na orzeźwiające napoje na lato
Lato to czas pięknej, słonecznej pogody i wysokich temperatur. Błogie i beztroskie lenistwo, o którym każdy marzy, wzbogacić mogą orzeźwiające napoje, przygotowane na bazie naturalnych składników. Przedstawiamy proste, szybkie i sprawdzone przepisy, które z pewnością przyniosą ulgę podczas fali gorących upałów i dodadzą energii do działania.
Sok jabłkowy z miętą
Smaki dzieciństwa przypomni z pewnością sok jabłkowy z dodatkiem mięty i soku z cytryny, serwowany przez mamy i babcie podczas najbardziej doskwierających upałów. Można przygotować go samodzielnie przepuszczając jabłka przez sokowirówkę i dodając do nich dużą ilość mięty. Napój każdorazowo podawać należy z kostkami lodu. Jest on bogatym źródłem witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego, a do tego pysznie smakuje i doskonale orzeźwia.
Spróbuj tłoczonego soku jabłko-mięta z naszej oferty (przejdź do sklepu internetowego)
Kompot jabłkowy
Prawdziwą bombę witaminową stanowi także doskonale znany od najmłodszych lat kompot. Umyte, podzielone na ćwiartki i oczyszczone z gniazdek nasiennych jabłka wystarczy zalać wodą i zagotować. Smak kompotu wzbogacić można dodatkiem goździków oraz laski wanilii. Warto zaznaczyć, że jabłka nie muszą być obierane, wzmocni to smak napoju i ilość obecnych w nim składników odżywczych oraz jego właściwości oczyszczające. Kompot najlepiej podawać schłodzony, wtedy doskonale gasi pragnienie i odświeża.
Koktajl bananowo-jabłkowy z dodatkiem pomarańczy
Pyszny i kolorowy koktajl nie tylko orzeźwi, ale także nasyci, dlatego może być serwowany na śniadanie podczas ciepłych, letnich poranków. Wystarczy jedynie obrać banana, jabłko i pomarańczę oraz podzielić je na kawałki i zmiksować. Do smaku można dodać również mleko lub jogurt naturalny, wtedy koktajl będzie miał bardziej kremową konsystencję. Napój serwowany z pokruszonym lodem, startym imbirem i listkami mięty doskonale chłodzi i gasi pragnienie, zapewniając jednocześnie dużą dawkę witamin i mikroelementów, między innymi witaminy C, potasu i błonnika pokarmowego.
Abruzowo-truskawkowe smoothie
Nic tak nie orzeźwia jak składający się w 90% z wody arbuz. Wystarczy pokroić go w kostkę, usunąć pestki i połączyć z pozbawionymi szypułek truskawkami, by cieszyć się doskonałym, odżywczym smoothie, które smakuje najlepiej z dodatkiem lodu. Świeże owoce z pewnością pokrzepią podczas upalnych temperatur i dodadzą energii do aktywnego działania.
Bananowo-arbuzowy koktajl
W trakcie upałów warto sięgać po egzotyczne owoce. Dużej porcji świeżości dostarczy koktajl bananowo-arbuzowy z dodatkiem soku z cytryny, który uzupełni niedobory organizmu w wodę i składniki odżywcze, między innymi potas i magnez.
Przygotowanie kolorowego koktajlu lub świeżo wyciśniętego soku trwa zaledwie kilka minut i pozwala cieszyć się orzeźwiającym smakiem sezonowych owoców, bogatych w witaminy i minerały. Będąc na mieście i chcąc szybko, skutecznie ugasić pragnienie można skorzystać z oferty gotowych soków, warto jednak sięgać tylko po te naturalnie tłoczone, bez dodatku konserwantów i sztucznych barwników, ponieważ po ich spożyciu pragnienie często wzrasta. Soki z domu Rembowskich wpasowują się tutaj idealnie 😉