Syrop owocowy – co warto o nim wiedzieć?
Jak powszechnie wiadomo to, co dała matka natura, jest dla nas najlepsze. Wiele osób może tylko pomarzyć o dostępie do świeżych, dojrzewających w słońcu owoców i warzyw, żywności bez sztucznych chemicznych ulepszaczy. Zwłaszcza gdy żyje się w mieście, trudno oczekiwać takich luksusów. A gdyby tak móc zapewnić sobie wyjątkowy smak natury?
Naturalne syropy owocowe
Naturalne syropy owocowe składają się tylko i wyłącznie z soku i cukru. Taka mikstura jest gotowana na wolnym ogniu, dzięki czemu staje się gęsta i aromatyczna. Przelewa się ją następnie do butelki, w której – w zależności od owocu – może być przechowywana nawet przez miesiąc. Stanowią one bardzo dobre uzupełnienie codziennej diety. Każdy zasługuje na coś słodkiego, a syropy owocowe doskonale sprawdzą się jako dodatek do domowego budyniu, ciastek, a nawet do herbaty. W gorące dni, rozcieńczony z wodą syrop szybko ugasi pragnienie i pozostawi w ustach przyjemny smak naturalnych, dojrzewających w słońcu owoców. Co więcej, ich spożywanie to nie tylko przyjemność, ale także dbanie o organizm. Za ich pomocą można domowymi sposobami pozbyć się wielu problemów zdrowotnych, a także zapobiegać rozwojowi chorób. Można więc powiedzieć, że syropy owocowe to naturalne lekarstwa – można pić je podczas grypy, przeziębienia i innych dolegliwości.
Wpływ malin na zdrowie
Te słodkie różowe owoce lubi chyba każdy. Niewiele osób jednak wie, że ich spożywanie – zarówno świeżych owoców, jak i soków czy syropów z nich stworzonych, niesie wiele korzyści dla zdrowia. Maliny kryją w sobie między innymi kwasy organiczne, pektyny, antocyjany, mnóstwo substancji mineralnych, takich jak magnez, wapń, potas czy żelazo. Znajdziemy w nich także całą gamę witamin – C, E, B1, B2, B6. Nasze babcie doskonale znały ich właściwości. Domowymi sposobami można wyleczyć nimi nawet gorączkę! Syrop z malin – na przykład dodany do herbaty – sprawi, że gruczoły potowe się pobudzą i dzięki parowaniu, temperatura organizmu zostanie obniżona. Ta metoda szczególnie polecana jest dzieciom. Oprócz tego cudowne właściwości malin wykorzystuje się także przy problemach żołądkowych, działają one bowiem przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Panie natomiast pokochały je za to, że wywołują kojący rozkurcz mięśni gładkich.
Wpływ wiśni na zdrowie
Podobnie jak maliny, wiśnie to niewielkie owoce, składające się w znacznej części z wody, zawierają wiele cennych witamin – C, A, B6, E, K, a także tiaminę, ryboflawinę, czy kwas foliowy. Znajdziemy w nich także całe bogactwo minerałów: cynk, fosfor, magnez, wapń, potas, sód i żelazo. Taki skład gwarantuje nam prawdziwy zastrzyk natury. Czy może jednak pomóc w codziennych dolegliwościach? Medycyna ludowa wykorzystuje właściwości wiśni przy walce z wieloma chorobami oraz ich zapobieganiu. Owoce te zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy – substancji chroniących organizm przed procesami starzenia, a także nowotworami. Dzieje się tak dlatego, że wiśnie neutralizują wolne rodniki. Oprócz tego są cenioną substancją, wpływającą na prawidłową pracę serca. To wszystko dzięki zawartemu w nich potasowi, który usuwa nadmiar soli z organizmu, a także błonnikowi, obniżającemu poziom złego cholesterolu i witaminie C, która uszczelnia naczynia krwionośne. Ponadto, codzienne spożywanie syropu z wiśni pomaga na bezsenność – wszystko dzięki zawartości melatoniny, regulującej rytm snu. Syropy naturalne z wiśni powinny znaleźć się w każdej kuchennej szafce. Każdemu może w końcu przydarzyć się bezsenna noc.
Wierzymy, że zdrowe żywienie nie okaże się tylko chwilową modą, lecz sposobem na życie. Świadomość tego, jak odpowiednia dieta wpływa na nasz organizm jest bardzo ważna. Dobrze jest zatem pamiętać, aby dostarczać mu tego, co najlepsze – prosto z natury. Zwłaszcza że te prawdziwe syropy owocowe, wytworzone z wyciśniętego soku (NFC), są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim bardzo smaczne.