Gdzie i jak przechowywać soki?
Wyśmienity smak naturalnego soku tłoczonego, produkowanego nie z koncentratu, ale z owoców (NFC) sprawia, że większość osób nie może się powstrzymać przed wypiciem go zaraz po kupieniu. Jeśli jednak chcemy zostawić butelkę na później lub po prostu kupiliśmy większą ilość, warto znać zasady właściwego przechowywania tego typu produktów.
Dlaczego warunki są tak ważne?
To, co trafia do układu pokarmowego, ma decydujący wpływ na zdrowie i równowagę biologiczną organizmu. Nic dziwnego, że większość z nas stara się wybierać żywność jak najmniej przetworzoną chemicznie, świeżą, bogatą w cenne składniki odżywcze. Niestety – nieodpowiednie przechowywanie może nie tylko obniżyć jej walory smakowe, estetyczne i prozdrowotne, ale również sprawić, że stanie się wręcz szkodliwa. Wszystko to za sprawą drobnoustrojów rozwijających się z czasem oraz intensyfikacji reakcji chemicznych. Ich głównym czynnikiem jest woda, której w napojach jest więcej niż w jedzeniu, dlatego powinno się szczególnie dbać o właściwe warunki przechowywania soków.
Przed otwarciem
Soki NFC sprzedawane są zazwyczaj w formie butelkowanej – nie bez powodu. Szkło jest obok porcelany najbardziej neutralnym pod względem chemicznym opakowaniem, dzięki czemu skład płynu wewnątrz nie zmienia się, zanim nie zostanie otwarty. Sprzyja temu dodatkowo szczelne zamknięcie każdej buteleczki tuż po napełnieniu. Właściwości te sprawiają, że butelek nie trzeba przechowywać w lodówce. Wystarczy, że będą trzymane w możliwie chłodnym miejscu, gdzie nie docierają promienie słoneczne. Spiżarnia bądź piwnica nadadzą się do tego doskonale. Sok może tam stać tak długo, jak sugeruje data ważności umieszczona na opakowaniu.
Po otwarciu
Kiedy któregoś z domowników najdzie ochota na otwarcie jednej z butelek i spróbowanie zawartości, warunki przechowywania powinny się zmienić. Od pierwszego kontaktu z powietrzem, sok musi trafić na półkę lodówki, a nawet tam może stać maksymalnie 2-3 dni. W innym wypadku nawet jeśli nie będzie jeszcze zepsuty, straci nie tylko smak, ale i dużą część dobroczynnych właściwości. Najbardziej wrażliwa na tlen jest cenna witamina C, którą można znaleźć w czarnej porzeczce, aronii, cytrynie, czy też jabłku. Przez ten krótki okres przechowywania w lodówce warto zadbać, o jej czystość oraz izolować soki od surowego mięsa i ryb.
Ogromną zaletą tłoczonych soków NFC jest właśnie to, że odpowiednio przechowywane zachowują wartości odżywcze praktycznie takie same, jak soki świeżo wyciskane, ale nie trzeba ich pić od razu. Zdecydowanie warto zaopatrzyć w nie domową spiżarnię, a dzięki stosowaniu się do powyższych zasad, dłużej pozostaną pyszne.