Śliwkowe pyszności na gwiazdkę
Śliwki to jeden z naszych narodowych przysmaków: latem zjadane są prosto z drzew, a jesienią podawane w formie pysznego ciasta z kruszonką. Ale do czego wykorzystać te owoce zimą? Oto propozycje najciekawszych śliwkowych pyszności, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole.
Tradycyjne przysmaki ze śliwkami
Jest kilka pysznych, świątecznych pomysłów ze śliwkami znanych przez wszystkie mamy i babcie, a przepisy te od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Do gwiazdkowych klasyków należy piernik z suszonymi owocami lub powidłami, obowiązkowo z dodatkiem cynamonu i w polewie z gorzkiej czekolady. Aby urozmaicić smak tego wypieku, śliwki można namoczyć w whisky lub wódce, a do ciasta dodać trochę imbiru. Równie znanym, ale nie przez wszystkich lubianym, przysmakiem jest kompot z suszu, standardowo w jego skład wchodzą gruszki, suszone morele, jabłka, figi i oczywiście śliwki. Chcąc urozmaicić ten napój, można dodać trochę cytrusów, na przykład cytryny i pomarańczy, dzięki temu jego smak będzie bardziej orzeźwiający. Ciekawą wigilijną potrawą, która pochodzi z regionu Kujaw jest zupa ze śliwek – to miejscowy zamiennik barszczu z uszkami i grzybowej. Ponieważ zupy owocowe nie są zbyt popularne, to zaserwowanie takiej potrawy na przykład w formie przystawki na pewno pozytywnie zaskoczy gości.
Kaczka ze śliwkami
Jeśli nie wszyscy domownicy przepadają za śliwkami, zawsze pozostaje opcja przygotowania dania, w którym będą one pełniły rolę dodatku, tym bardziej, że owoce te są dość uniwersalne. Ponadczasowym sposobem na ich wykorzystanie, jest połączenie z mięsem, na przykład kaczym. Można zrobić to w sprawdzony, tradycyjny sposób nadziewając tuszę śliwkami i jabłkami (do tego połączenia będą pasowały też orzechy) lub sięgnąć po bardziej nowoczesne rozwiązania i przygotować drób w marynacie z suszonych owoców z dodatkiem komosy ryżowej – takie dania to pomysł na sycący świąteczny obiad.
Śliwkowe desery na świąteczny stół
Inne świąteczne przepisy wykorzystujące śliwki to desery, w których pojawiają się one głównie w roli nadzienia. Uroczym pomysłem jest wykonanie domowych drożdżówek w kształcie choinek i gwiazdek, ich bożonarodzeniowy klimat podkreśli nadzienie, w którym oprócz suszonych śliwek znajdzie się też żurawina, daktyle i morele. Gotowe wypieki wyglądają tak pięknie, że można wykorzystać je też jako jadalną ozdobę na świąteczne drzewko. Równie efektowna jest czekolada własnej roboty z owocowo-migdałowym nadzieniem – jej wykonanie jest bardzo proste, a opakowana w pomysłowy sposób świetnie nada się na własnoręcznie wykonany prezent.
Śliwki są bardzo uniwersalnym składnikiem, za którego pomocą można wyczarować różnorodne dania, zarówno w wersji słodkiej jak i słonej. Warto sięgnąć po te pyszne owoce przygotowując potrawy, którymi zostaną uraczeni rodzina i przyjaciele podczas świątecznych spotkań.