Cydr – z czym to się je?
Produkowany przez nas Cydr Wielkopolski z domu Rembowskich, tłoczony z najlepszych odmian jabłek według receptury z XIX wieku, to nie tylko pyszny trunek, ale też wspaniały dodatek w kuchni. Dziś przedstawimy kilka propozycji dań, które można przygotować na bazie cydru. Podpowiemy też, do jakich potraw warto podawać ten niezwykły napój.
Cydr w kuchni – przepisy na dania kuchni polskiej i francuskiej
Jabłecznik, jak bywa nazywany cydr, przygotowywany tradycyjnie na bazie soku z jabłek i drożdży, świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs. Warto wykorzystać go do podlewania pieczeni z szynki wieprzowej lub drobiu: kaczki, gęsi czy nawet kurczaka.
Cydr wzbogaci również smak sosu w mięsach duszonych. Polecamy przepis na królika duszonego właśnie z jabłkowym trunkiem, cebulą, czosnkiem, tymiankiem i dodatkiem musztardy. Równie wyśmienicie smakować będą polędwiczki wieprzowe marynowane w cydrze. Warto podkreślić jabłkowe aromaty tego dania karmelizując na patelni przed duszeniem mięsa cząstki jabłek kwaśnej odmiany.
Francuzi wykorzystują cydr przygotowując swoją słynną zupę cebulową. Z powodzeniem zastępuje on wtedy klasyczne białe wino, jeszcze bardziej podbijając słodkawy smak zupy. Kuchnia francuska słynie również z naleśników – jeśli dodamy do ciasta nieco cydru, uzyskamy niezwykle puszyste i pyszne ciasto, którego nie powstydziliby się francuscy szefowie kuchni.
Do jakich dań serwować cydr?
Najważniejsza jest temperatura podawania cydru. Podobnie jak piwo czy białe wino, trunek ten powinniśmy serwować schłodzony, najlepiej do temperatury 10-12 stopni. Tak podany jest nie tylko wyśmienitym napojem orzeźwiającym, który może pełnić rolę aperitif (przed posiłkiem, dla pobudzenia apetytu), ale też komponować się z wieloma daniami.
Na pewno warto podać cydr do dań mięsnych, do których przygotowania go użyto, czyli do wszystkich wspomnianych przez nas wyżej. Sprawdzi się też w letnie wieczory jako towarzystwo do serów czy przekąsek mięsnych i rybnych. Cydr o nieco słodszym smaku to doskonały kompan dla słodkości. Miłośnicy jabłek będą zachwyceni szarlotką podaną ze szklaneczką lub kieliszkiem cydru!
Jabłecznik, jak widać, można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni – zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Polecamy nasz Cydr Wielkopolski również jako trunek podawany do dań – jego aromaty i wyjątkowy smak sprawią, że każdy posiłek zamieni się w przepyszną ucztę.