Czym jest cydr?
Cydr, w Polsce zwany jabłecznikiem, podbił serca mieszkańców Europy Zachodniej, teraz zaczyna święcić triumfy w naszym kraju, gdzie tradycja jego produkcji sięga XIX wieku. Mowa oczywiście o cydrze, trunku przygotowywanym na bazie soku jabłkowego i drożdży. Dziś prezentujemy tajniki produkcji oraz odkrywamy sekrety jego uznania wśród rodzimych konsumentów.
Tym, co sprawia, że cydr jest coraz częściej doceniany zawdzięczamy tradycyjnej recepturze. Powstaje na bazie sfermentowanego soku z jabłek (moszczu), którego produkcja odbywa się bez dodatku cukru. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów cydru: przemysłowe i naturalne. Cydry dzielimy na musujące i spokojne. Te musujące mogą powstawać na drodze naturalnej, wtórnej fermentacji i do nich zaliczany jest Cydr Wielkopolski z Domu Rembowskich, lub poprzez dodanie dwutlenku węgla. Cydry spokojne można uzyskać poprzez doprowadzenie fermentacji do końca lub poprzez jej zamknięcie przy pomocy związków siarki. Do wyrobu cydru wysokiej jakości używa się starych odmian jabłek (boskop, szara reneta, grochówka) ze względu na ich kwasowość, cierpki smak oraz aromat. Według obowiązującej ustawy winiarskiej z 2011 roku, cydr został zakwalifikowany jako wino owocowe o zawartości alkoholu do 8,5%.
Zaletą cydru, oprócz pysznego smaku i delikatnego aromatu są także jego właściwości antyoksydacyjne. Zawarta w trunku duża ilość przeciwutleniaczy przyczynia się do spadku zawartości złego cholesterolu (LDL) w organizmie oraz chroni go przed chorobami niedokrwiennymi serca i nowotworami. Flawonoidy będące składnikiem cydru skutecznie obniżają ryzyko stresu oraz zachorowań na miażdżycę. Sekretem skuteczności jest produkcja napoju, do której używa się jabłek ze skórką, pod którą mieści się najwięcej substancji neutralizujących działanie wolnych rodników. Cydr jest także dobrym źródłem potasu, odpowiadającego za prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego.
Produkcja cydru wiąże się z długą tradycją, dlatego jego miłośnicy od lat spotykają się, by wspólnie rozkoszować się jego smakiem. Od 3 lat grupa polskich miłośników cydrów autorskich próbuje odtworzyć tradycję produkcji cydru w Polsce. Ich trzeci już z kolei zlot (Cydrozlot), odbędzie się w dniach 18-19 czerwca br. w hotelu Nadwiślańskim, w Warszawie. Z kolei dnia 5 czerwca odbył się cykl wydarzeń poświęcony tradycji winiarskiej, zorganizowany przez Akademię Kulinarną SPOT. to EAT i Magazyn WINO (zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć na Facebooku). Podczas przeglądu nie zabrakło także producentów oraz koneserów cydru, którego degustacja odbywała się już po raz drugi. Dużym uznaniem cieszył się produkowany przez nas Cydr z Wielkopolski, tłoczony według dziewiętnastowiecznej receptury z najlepszych odmian jabłek. Klasyczna metoda tworzenia opiera się na wykorzystaniu prasy przekładkowej, na której wytłaczany jest sok z jabłek.
Cydr powinien na stałe zagościć w naszych domach, nie tylko ze względu na bogate walory odżywcze, ale także dużą ilość składników odżywczych, wpływających pozytywnie na organizm. W trosce o własne zdrowie i ciekawe doznania smakowe warto wybierać napoje przygotowywane według tradycyjnej receptury, ponieważ tylko w ten sposób można wydobyć z jabłek to, co najlepsze.