Dlaczego sok pomidorowy jest dobry na podróż?
Sok z pomidorów albo się kocha albo nienawidzi, fenomen czerwonego przecieru pojawia się podczas podróżowania samolotem, wówczas wielu pasażerów prosi właśnie o napój pomidorowy. Co sprawia, że w przestworzach ludzie chętniej po niego sięgają? Czy istnieje naukowe wytłumaczenie tego zjawiska? O tym wszystkim przeczytasz poniżej.
Tajemniczy smak umami
W 2000 roku w poczet odczuwanych przez człowieka smaków dołączył nowy, nazwany przez badaczy – umami. Jego opisanie nie jest łatwe, wśród badań można odnaleźć takie sformułowania jak: rosołowy, mięsno – warzywny czy mieszany. W rzeczywistości jest to wrażenie smakowe pozostawiane przez kwas glutaminowy, który jest obecny zarówno w mięsie oraz warzywach, jak i w produktach przetworzonych: sosie sojowym, rybnym, parmezanie i paście z wodorostów. Charakterystyczną cechą umami jest pozostawianie na języku tłustego posmaku. Taki sam efekt daje w polskich warunkach zjedzenie tradycyjnego rosołu z kury czy kaczki.
Dlaczego sok pomidorowy jest dobry na podróż?
Co łączy zatem smak umami z pomidorami i podróżowaniem samolotem? Naukowcy z Cornell University w amerykańskim stanie Nowy York, uważają, że bardzo wiele. W 2015 roku profesor Robin Dando przeprowadził badania, w których jednoznacznie stwierdził, że na pokładzie samolotu w czasie lotu natężenie hałasu sięgające 85 dB, oddziałuje na odczuwanie smaku przez ludzi. Według naukowca zmysły zostają w pewien sposób przytępione co ogranicza odczuwanie smaku słonego i słodkiego, a receptory stają się wyostrzone właśnie na umami. Dlaczego pasażerowie sięgają wówczas po sok z pomidorów? Odpowiedź jest bardzo prosta – pomidory zawierają w swoim miąższu bardzo wiele kwasu glutaminowego, który jak wspomniano wyżej, odpowiada za odczuwanie piątego smaku. Odkrycie profesora potwierdzają ankiety, przeprowadzone przez niemiecki portal lastminute.de, w której aż 27% respondentów, zapytanych o to, jaki napój wybierają podczas lotu, odpowiadali, że jest to sok z pomidorów.
Pomidory samo zdrowie!
Czy sok z pomidorów jest zdrowy i stanowi dobry wybór na długą podróż? Chcąc odpowiedzieć na to pytanie, warto przyjrzeć się wartościom odżywczym samych pomidorów. W ich miąższu znajduje się wiele witamin i minerałów, najwięcej jest witaminy C, wiadomo bowiem, że jeden owoc pokrywa, aż 60% zapotrzebowania ludzkiego organizmu na ten składnik. Z racji czerwonego koloru sok z pomidorów zawiera silną dawkę antyoksydantów, czyli beta karotenu, który odpowiada za neutralizowanie szkodliwych, wolnych rodników. Oprócz nich znajdziesz również witaminy z grupy B, K i PP, wszystkie są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Równie ważnymi substancjami obecnymi w pomidorach są: magnez, szczególnie polecany osobom pijącym kawę, wapń i żelazo. Taka bomba mikro i makro składników jest doskonałym uzupełnieniem składników odżywczych w czasie podróży, ponieważ pozwala uzupełnić braki, powstałe na skutek stresu, wywołanego wyjazdem.
Jeżeli zatem wybierasz się w podróż, nie tylko samolotem i zastanawiasz się jaki napój wrzucić do podróżnej torby – wybierz sok pomidorowy, oprócz doskonałych właściwości odżywczych, stanowi lekką, zdrową przekąskę. Pamiętaj, aby wybierać ekologiczne produkty z pewnego źródła, wówczas zyskasz pewność, że Twój produkt jest pełnowartościowy i odpowiedni dla Twojego organizmu.