Dlaczego warto sięgać po ocet cydrowy?
Ocet cydrowy, często nazywany także jabłkowym, jest nie tylko smaczny, ale posiada również wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Ze swojego dobroczynnego działania znany był już w starożytności, co świadczy o tym, że jest wyjątkowo skuteczny – sprawdź, dlaczego warto wprowadzić go do swojej diety.
Ocet jabłkowy na problemy z żołądkiem i odporność
Ocet cydrowy to bogactwo witamin, minerałów i pierwiastków śladowych – znajdziesz w nim m.in. witaminy z grupy A, B, C, E, P oraz mikroelementy takie jak potas, magnez czy krzem niezbędne do poprawnego funkcjonowania organizmu. Substancje te pomagają oczyścić go z toksyn oraz wzmacniają odporność, dlatego też osoby regularnie pijące ocet jabłkowy rzadziej zapadają na różnorodne choroby i tym samym cieszą się lepszym zdrowiem. Picie octu cydrowego to jednak nie tylko profilaktyka, ale również świetny sposób, żeby poradzić sobie z żołądkowymi dolegliwościami. Pektyny zawarte w nim wspierają bowiem perystaltykę jelit, dzięki czemu są doskonałym środkiem na nudności oraz zatrucia pokarmowe. Warto dodać, że roztwór – pół szklanki przegotowanej wody i jedna łyżeczka octu – mogą pić kobiety w ciąży, aby zminimalizować natężenie porannych mdłości charakterystycznych dla tego okresu.
Ocet cydrowy pomocny w odchudzaniu
Ocet cydrowy ze względu na swoje właściwości jest bardzo pomocny w procesie odchudzania, nie tylko z uwagi na jego wspomagające trawienie działanie, ale również dlatego, że po spożyciu go czujemy się nasyceni i w związku z tym możemy zjeść mniej, a jednocześnie nie być głodnym. Równie ważnym aspektem jest jednak to, że ocet ten pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi, dzięki czemu eliminuje tzw. “skoki” po posiłkach i minimalizuje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Należy jednak podkreślić, że ocet jabłkowy jest tylko środkiem pomocniczym i nie zastąpi on zdrowej, zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej, które to są niezbędne do zredukowania wagi.
Dobry dla cukrzyków
Ocet jabłkowy może być spożywany praktycznie przez wszystkie osoby i każda z nich odczuje jego korzystne dla zdrowia skutki. Niemniej jednak, szczególnie “wyraźne” efekty regularnego picia octu cydrowego zaobserwowano u grupy diabetyków cierpiących na cukrzycę typu drugiego. Zauważono, że skonsumowanie dwóch łyżeczek tego roztworu na czczo może obniżyć poziom cukru we krwi nawet do czterech procent, substancja ta redukuje również ilość zawartej w niej glukozy i insuliny. Mimo dobroczynnego działania octu jabłkowego, warto jednak skonsultować z lekarzem wprowadzenie go do diety i jest to niezwykle istotne, jeżeli przyjmujesz również przepisane przez niego leki regulujące stężenie cukru we krwi.
Ocet cydrowy posiada szereg dobroczynnych dla zdrowia właściwości oraz wyśmienity smak. Picie go będzie zatem dla Ciebie prawdziwą przyjemnością oraz pozytywnie wpłynie na stan Twojego organizmu.