Dzień Polskiej Żywności
Każdy zna powiedzenie o chwaleniu cudzego przy nieznajomości swego. Bardzo często tak wygląda rzeczywistość, w której sięgamy po hiszpańskie truskawki, ciasto francuskie, amerykańską wołowinę czy belgijską czekoladę. A przecież polska kuchnia i polskie produkty na świecie są bardzo wysoko cenione.
Co świętujemy?
Idea tego święta jest prosta – promujmy rodzime produkty od rodzimych dostawców. Nie ważne, jakiego rodzaju są to wyroby – czy jest to mięso wieprzowe, nabiał czy przetwory owocowe. Ważne, by były polskie. W tym dniu chodzi o to, by przypomnieć sobie oraz innym o tym, jak szeroka i bogata jest oferta polskich producentów. W dobie dwudziestego pierwszego wieku nierzadko zapominamy, że produkty spożywcze możemy dostać nie tylko w supermarketach. W ostatnich latach jednak konsumenci są coraz bardziej świadomi swoich decyzji zakupowych i często kupują u lokalnych gospodarzy czy rolników. Musimy pamiętać również o tym, że polska kuchnia oraz polskie produkty to nie tylko tradycja, wysoki indeks glikemiczny i bomby kaloryczne. Oprócz klasycznego bigosu czy kotletów schabowych polskie książki kucharskie zapełniają także nowoczesne przepisy idące z duchem czasu i trendami w odżywianiu.
Kiedy świętujemy?
Dzień 25 sierpnia został ogłoszony Dniem Polskiej Żywności nieprzypadkowo. Ostatnie dni sierpnia to zazwyczaj czas dożynek – święta następującego po zakończeniu żniw. Polscy rolnicy i gospodarze mają wówczas pod dostatkiem plonów, którymi chętnie się dzielą. Warzywne stragany są przepełnione pachnącymi, świeżymi produktami polskiej ziemi, a część z nas korzysta z okazji, by przygotować przetwory na zimę. Ostatni tydzień sierpnia to festiwal kolorów, smaków oraz zapachów, które kuszą świeżością.
Jak świętujemy?
Jeżeli chcesz w aktywny sposób wziąć udział w świętowaniu tego dnia, masz wiele opcji do wyboru. W polskich miastach organizowane są konkursy na polskie dania, plebiscyty na najbardziej lubiane wyroby, festiwale oraz jarmarki. Możesz również spędzić ten dzień w rodzinnym gronie wspólnie przygotowując wyśmienite i pomysłowe dania z rodzimych produktów. Odrzuć stereotypowe myślenie – choć na chwilę zapomnij o pierogach i bigosie – choć one także mogą być przedmiotem kreatywnych wariacji kulinarnych. W tym dniu chodzi przede wszystkim o to, by na nowo odkrywać polską kuchnię – nie tylko odtwarzając wiekowe przepisy, ale także je zmieniając i być może ulepszając. Choć polskie tradycje kulinarne kojarzone są bardziej z potrawami tłustymi i ciężkostrawnymi, bogatymi w cebulę czy kapustę, to w rzeczywistości nasza kuchnia jest o wiele bardziej różnorodna i właśnie o tym ma przypominać nam to święto. Rzuć wyzwanie sobie oraz swoim bliskim i tego dnia przygotujcie posiłki wyłącznie z polskich produktów.
To wspaniałe w swym prostym zamyśle święto w subtelny sposób przypomina, że istnieje patriotyzm konsumencki i kulinarny, w który wpisuje się również idea naszej rodzinnej firmy. Tego i każdego innego dnia polecamy śmiało sięgać po produkty z naszej oferty. Znając cudze, chwalmy też swoje. 🙂