Jak przechowywać jabłka?
Przyjemny zapach i zachęcający wygląd jabłek często zachęca nas do kupowania tych owoców, jednak po powrocie z zakupów raczej nie zjada się ich od razu. Czasem mija kilka dni zanim przystąpimy do ich spożycia, a wtedy może czekać nas niemiła niespodzianka w postaci zgniłego owocu. W jaki sposób powinno się przechowywać jabłka, by uniknąć takich sytuacji?
Rozważne zakupy
Już na etapie kupowania jabłek należy zwrócić uwagę na ich wygląd. By owoce mogły trochę poleżeć, powinno się wybierać sztuki pozbawione obić i uszkodzeń, bo to naraża je na szybsze gnicie. Warto także zwracać uwagę na źródło ich pochodzenia. Najlepiej wybierać lokalne produkty – można mieć wówczas pewność, że są świeże.
Mycie owoców tuż przed spożyciem
Nie ma wątpliwości co do tego, że owoce powinno się umyć przed ich spożyciem. Ważne jest jednak, by robić to chwilę przed konsumpcją, a nie od razu po powrocie z zakupów. Woda zmywa ze skórki jabłek warstwę ochronną, co przyspiesza proces gnicia.
Odpowiednia temperatura
Ważną kwestią jest zachowanie właściwej temperatury w pomieszczeniu, w którym są przechowywane jabłka. Optymalna temperatura dla tych owoców wynosi od 1 do 4 stopni i dlatego tak często mówi się, że najlepiej trzymać je w piwnicy. Nie zaleca się ich przechowywać w lodówce, lecz w drodze wyjątku, jeśli owoce nie będą natychmiast konsumowane, a nie ma innego alternatywnego dogodnego pomieszczenia można skorzystać z lodówki.
Dostęp do świeżego powietrza
Etylen jest hormonem roślin, który jako jedyny występuje w postaci gazowej – produkujące go jabłka szybciej dojrzewają ale z drugiej strony prowadzi to w końcu do gnicia owoców i dlatego powinno się zadbać o maksymalne jego zredukowanie. Można to zrobić dzięki regularnemu wietrzeniu pomieszczenia, w którym przechowywane są jabłka – przez uchylone okno czy drzwi balkonowe etylen będzie z niego usuwany, dzięki czemu owoce nie dojrzeją zbyt szybko.
Sprawdzone triki
Jabłka lubią, gdy w powietrzu jest wilgoć – to kolejny argument przemawiający za tym, że najlepszym miejscem na przechowywanie tego owocu jest piwnica. Jeśli jednak chce się je mieć od razu “pod ręką”, a powietrze w domu jest suche, wystarczy obok owoców umieścić pojemniki z wodą, która parując nawilży powietrze. Ważne, by jabłek nie przechowywać w folii czy zamkniętych pudełkach, ponieważ parująca z nich woda na pewno przyczyni się do gnicia.
Niezależnie od tego, czy owoce zjada się od razu, czy przechowuje nieco dłużej, warto wdrożyć choć kilka z powyższych porad pozwalających zachować ich świeżość przez wiele dni. Dzięki nim owoce nie zgniją zbyt szybko i będą dostępne zawsze wtedy, gdy zechcemy po nie sięgnąć. Jeśli jednak mamy ochotę na alternatywne rozwiązania, warto spróbować soków z domu Rembowskich – wytłoczone z wysokiej jakości owoców dobrze smakują, a ich przechowywanie na pewno będzie łatwiejsze. Są zdatne do spożycia przez 12 miesięcy, doskonale gaszą pragnienie, ale przede wszystkim dostarczają organizmowi witamin i urozmaicają codzienną dietę.