jabłka świąteczne

Jabłka nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia

Jabłka w polskich kuchniach są wszechobecne. W okresie jesienno-zimowym cieszą się szczególną popularnością, głównie ze względu na to, że cechuje je duża wytrzymałość na niesprzyjające warunki atmosferyczne. Dzięki wieloletniej obecności w przydomowych piwnicach, stały się one jednym z podstawowych składników wielu dań i deserów.

Jabłka w kuchni

Trudno znaleźć osobę, która nigdy nie zetknęła się z jabłkowymi, szybkimi daniami. Znane są tu głównie racuchy, czyli małe mączne placuszki ze startymi owocami. Doskonała propozycja dla wszystkich maluchów oraz tych, którzy przepadają za słodkimi przekąskami. Ciekawym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza dla dzieci będzie zapiekany ryż z jabłkami. W okresie zimowym możesz doprawić go cynamonem i innymi przyprawami. Stanowi to dobrą alternatywę dla klasycznej zupy mlecznej. Owoce to także doskonałe dopełnienie dań mięsnych. Dobrze komponują się z pieczoną gęsią, kaczką i schabem, wystarczy wokół przygotowanej pieczeni ułożyć pokrojone w ósemki jabłuszka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Na zimno, warto podawać je z postnymi śledziami w kolorowej zalewie z octu i warzyw, tak przygotowane danie wstaw na noc do lodówki, aby uzyskać niepowtarzalny, wyrazisty smak. Nie sposób ominąć najpowszechniejszy sposób wykorzystania jabłek w kuchni, czyli przygotowania deserów. Oprócz powszechnie znanych i cenionych szarlotek oraz jabłeczników, coraz częściej pojawiają się wariacje na temat tradycyjnych ciast. Za przykład niech posłuży tu tarta migdałowa. Ten pochodzący z Norwegii deser został w Polsce ubogacony przez dodanie kawałków owoców, ułożonych w kwiaty róż. Nawet jeżeli nie jesteś wprawionym cukiernikiem, z tym wypiekiem poradzisz sobie śpiewająco, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich gości. Na przyrządzony wcześniej spód biszkoptowy z orzechami ułóż jabłkowe paski zwinięte w odpowiedni kształt. Najlepiej uzyskuje się je za pomocą ręcznej obieraczki. Całość wystarczy wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do tzw. suchego patyczka.

Przetwory i soki

Jabłka stanowią również podstawę domowej spiżarni. Dzięki swojej odporności na temperaturę,  łatwość w przechowywaniu i ogólną dostępność stały się produktem, najczęściej wykorzystywanym do produkcji dżemów, konfitur i soków. Robienie zapasów na zimę to nie tylko sposób na zapasteryzowanie żywności, to także zapewnienie odpowiedniej dawki składników odżywczych po sezonie letnim. W okresie przeziębień szklanka napoju z dawką witaminy C pomaga wzmocnić Twoją odporność. Szczególnie polecany jest tłoczony sok, który nie tylko wspomoże Twój organizm w walce z infekcjami, ale także usprawni układ pokarmowy oraz krążenie krwi. Przez dużą podaż beta karotenu zyskają natomiast Twoje włosy i paznokcie, szczególnie narażone na wysuszenie w zimnych, mroźnych miesiącach.

Symbolika

jabłkoOprócz profilaktyki i walorów smakowych, jabłka mają w polskiej kulturze wymiar symboliczny. Wiąże się to głównie z obecnością chrześcijaństwa, które determinuje charakter obchodzonych świąt. W przekazie biblijnym jabłko odgrywa ważną rolę w historii o pierwszych ludziach Adamie i Ewie, związane jest pośrednio z moralnym systemem wartości. Drugie skojarzenie pochodzi z mitologii greckiej, w której jabłko pojawia się w trakcie sporu bóstw na Olimpie o miano najpiękniejszej. Trzy boginie: Hera, Atena i Afrodyta rywalizowały o ten tytuł, który ostatecznie ostatniej z nich przyznał Parys. W zamian za to została mu obiecana piękna Helena, jej uprowadzenie dało początek wojnie trojańskiej. Owoc jabłoni został na stałe skojarzony z miłością i pięknem.

Jabłka mają szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Stanowią wspaniały dodatek do potraw mięsnych, doskonałe źródło witamin oraz rewelacyjny składnik wielu deserów. Oprócz tego jego wysuszone plastry mogą dopełniać świąteczną aranżację wnętrza. Zastosowań owocu jest bez liku. Najważniejsze jest zawsze zdrowie, więc warto sięgać po odpowiednią dawkę składników odżywczych zwłaszcza zimą.