Jabłkowe inspiracje świąteczne
W okresie Bożego Narodzenia wiele osób sięga po egzotyczne owoce, takie jak pomarańcze lub mandarynki. Są one bardzo smaczne i pełne witamin, ale dopiero od niedawna stały się popularnym urozmaiceniem świątecznego menu. Na długo przed nimi to jabłka pod różną postacią królowały na polskich stołach. Może warto w tym roku wrócić do tej tradycji?
Podczas Wigilii
Stare porzekadło głosi, że kto podczas wigilijnej kolacji zje jabłko, przez cały rok uniknie bólu gardła. Bez względu na to, czy wierzy się w takie przesądy, warto wprowadzić te owoce do kanonu 12 potraw, by domownicy mogli skosztować czegoś lżejszego niż ryby, kapusta i pierogi. Można najzwyczajniej w świecie napełnić nimi stojący pomiędzy zastawą koszyk albo pozwolić sobie na nieco więcej fantazji, nadziewając bakaliami upieczone jabłka.
Na bożonarodzeniowy obiad
Jako że w Polsce Wigilia jest dniem postu, większość z nas w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia ma ochotę na mięsny obiad. W wielu regionach kraju jada się wtedy kaczkę lub gęś, a do ich smaku doskonale pasują oczywiście świeże jabłka. Drób podawany w całości faszeruje się owocami, a filety obkłada się ich podpieczonymi plastrami. Najlepiej sprawdzają się Szare Renety, za to do okraszenia ich warto użyć żurawiny lub borówek amerykańskich.
Świąteczne desery
W okresie świątecznym szarlotka jest jednym z najczęściej podawanych deserów, trudno więc wskazać panią domu, która nie miałaby na nią własnego, sprawdzonego przepisu. Nie jest to jednak jedyny kojarzony z Bożym Narodzeniem rodzaj ciasta z jabłkami. Świetnym pomysłem może być przygotowanie sernika na ciepło lub piernika z kawałkami owoców. Mus jabłkowy z cynamonem to z kolei idealny dodatek do lodów, naleśników albo gofrów.
Do popicia
Świeżo wyciskany sok jabłkowy jak zawsze sprawdzi się do każdego posiłku, ale przecież od święta warto pozwolić sobie również na bardziej wyszukane napoje. W wielu domach do kolacji wigilijnej pija się kompot z suszu, w skład którego wchodzą również suszone plastry jabłek. Na mniej na oficjalne wieczory w tym okresie z pewnością sprawdzi się grzany cydr, najlepiej z dodatkiem syropu klonowego i goździków. Kto lubi kulinarne inspiracje z różnych stron świata, powinien spróbować także zrobić z niego staroangielski wassail – rozgrzewa wręcz doskonale.
Zdrowe i pyszne jabłka dobrze jest jeść cały rok, ale Święta to najlepszy czas na wypróbowanie nowych sposobów na ich przyrządzanie. Jest duża szansa, że tradycyjne przepisy oczarują rodzinę i gości, stając się w kolejnych latach nieodłączną częścią bożonarodzeniowego menu.