Kiedy startują zbiory żurawiny?
Żurawina to owoc posiadający wiele właściwości, które dobrze wpływają na organizm człowieka. Właśnie nadszedł czas jej zbiorów i można to robić na dwa sposoby: za pomocą metody mokrej lub suchej. Ciekawi Was na czym one polegają? Czytajcie dalej.
Czas na zbiory żurawiny
Zbiory tego owocu trwają od września do początku listopada. W Polsce występuje żurawina błotna oraz wielkoowocowa, którą zbiera się ręcznie, tak jak jagody. Dzięki temu, że żurawina wielkoowocowa, na co sama nazwa wskazuje, ma większe owoce i ich zbiór jest bardzo wygodny, a przez to szybszy. W tym celu stosowane są nawet specjalne grzebienie, które ułatwiają pracę oraz maszyny. Taka maszyna dzięki, metalowym zębom wyczesuje krzewy i przenosi owoce do specjalnych pojemników. Jest to metoda stosowana na dużych plantacjach żurawiny. Owoce żurawiny błotnej zbierane są z kolei przy podłożu. Dzięki ręcznemu lub mechanicznemu zbieraniu owoców, są one nieprzetworzone i świeże, a przez to jest na nie większy popyt.
Pozytywne aspekty spożywania żurawiny
Żurawina jest owocem, który ma swoje zastosowanie w kuchni oraz w medycynie, dzięki swoim leczniczym właściwościom. Przede wszystkim owoc ten znany jest jako pomoc przy infekcjach dróg moczowych, na które w większym stopniu narażone są kobiety. Ponadto żurawina działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, a także zmniejsza zapadalność na choroby dziąseł, gdyż usuwa bakterie w jamie ustnej. Warto wiedzieć także o tym, że żurawina może chronić przed wrzodami żołądka oraz zmniejsza ryzyko chorób serca, dzięki powstrzymywaniu tworzenia się zakrzepów oraz utlenianiu się cholesterolu. Chyba nie trzeba dłużej przekonywać do spożywania żurawiny, bo jak widać jest to samo zdrowie.
Żurawinowa ciekawostka
W Stanach Zjednoczonych, a konkretniej w stanach Oregon, Massachusetts, New Jersey, Waszyngton oraz Wisconsin zbiera się owoce żurawiny metodą na mokro. Ten sposób zbierania żurawiny polega na zalewaniu pól uprawnych wodą na wysokość około pół metra, co powoduje oderwanie się owoców od krzaków. Owoce unoszą się na wodzie, dzięki swojej budowie, czyli czterem komorom powietrznym. W następnej kolejności przy pomocy pływających rękawów odsysa się żurawinę do pojemników i przenosi się taśmociągiem na ciężarówki. Na skutek długiego przebywania owoców w wodzie przeznaczone są one bezpośrednio dla zakładów przetwórczych które robią dżemy, konfitury, galaretki oraz sosy. Dzięki mokrej metodzie zbierania owoców żurawiny, pracownicy plantacji gromadzą ponad 100 ton owoców dziennie.
Żurawina to jesienny owoc, który dzięki swojemu kolorowi pięknie dekoruje potrawy z mięsa, a poprzez swoje właściwości jego spożywanie jest zdrowiem na talerzu. Mimo charakterystycznego smaku żurawina ma wielu zwolenników, ale jeśli jeszcze nie próbowałeś tego owocu to najwyższy czas, bo właśnie ruszają jego zbiory.