ocet jablkowy

Ocet jabłkowy – eliksir zdrowia i życia

Asyryjczycy, Babilończycy, Egipcjanie, Izraelici, Germanie i Rzymianie stosowali ocet jabłkowy jako złoty środek na wszystkie choroby. Legiony Rzymskie nie wyruszały na wojnę bez zgromadzenia odpowiedniego zapasu octu jabłkowego. Piękna Kleopatra konserwowała swoją urodę kąpielami w occie jabłkowym. W starożytności używano octu jabłkowego do konserwacji mięsa i warzyw. W średniowieczu konserwowano nim jedzenie oraz stosowano jako płyn wspomagający trawienie tłustych potraw. We Francji polewano nim rany, aby usunąć zakażenie. Natomiast w Chinach uznawany był za symbol życia. Także w Polsce ocet jabłkowy znany jest już od dawna, a obecnie cieszy się dużym zainteresowaniem wśród osób, które chcą utrzymać jak najdłużej zdrowie, witalność i urodę.

Ten zdrowy eliksir powstaje w wyniku procesu fermentacji octowej alkoholu. W przypadku naszego autorskiego octu jest on w pełni wytwarzany z dojrzałego cydru, który leżakuje w dębowych beczkach. Sam jego smak jest zdecydowanie delikatniejszy od spirytusowego. Kupując ocet jabłkowy warto zwrócić uwagę na wygląd płynu. Dobry ocet powinien być mętny, z pływającymi włóknami. Te przezroczyste, bez zawiesiny zostały poddane procesowi destylacji, podczas którego usuwane są składniki odżywcze. Ocet jabłkowy jest niskokaloryczny – 1 łyżeczka to tylko 3 kcal, można go więc pić będąc na diecie bez obawy o wzrost liczby spożywanych kalorii. Co istotne, dzięki temu, że ocet powstaje z jabłek zawiera wiele wartości odżywczych takich jak potas, sód, krzem magnez czy witaminy z grupy A, B, C, E i P. Ponadto jest on lekko alkalizujący, co oznacza, że korzystnie wpływa na odkwaszenie organizmu.

Ocet jabłkowy ma wiele właściwości zdrowotnych. Poznajcie kilka z nich:

1. Działanie bakteriobójcze

ocet cydrowy RembowscyWedług badań ocet jabłkowy pomaga w zwalczaniu patogenów, w tym bakterii poprzez ich eliminację lub zapobieganie ich namnażaniu się. Stosowany jest do więc do czyszczenia ran i dezynfekcji, leczenia grzybicy paznokci, brodawek lub infekcji ucha. Swoje zastosowanie ma także w żywności, gdzie występuje jako naturalny konserwant.

2. Korzystny dla serca

Jednym ze sposobów wspomagających walkę z chorobami układu krążenia jest regularne picie octu jabłkowego. Wpływa on na obniżenie cholesterolu i trójglicerydów, a jednocześnie chroni dobry cholesterol LDL przed utlenieniem. Niektórzy lekarze uważają także, że wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.

3. Regulacja poziomu krwi

Ocet jabłkowy obniża poziom cukru we krwi, dlatego powinny go pić osoby chore na cukrzycę typu drugiego. Choroba ta cechuje się wysokim poziomem glukozy powstałym w wyniku odporności na działanie insuliny, jak i niemożnością jej wytworzenia przez organizm. Jednak nie tylko cukrzycy borykają się z wysokim stężeniem cukru we krwi. Obecny w większości produktów spożywczych cukier powoduje szybsze starzenie się i zwiększa podatność na zachorowania. Dlatego także osoby zdrowe powinny spożywać ocet jabłkowy, który pity codziennie zmniejsza ilość glukozy o 4 procent.

4. Wspomaganie odchudzania

Właściwości octu jabłkowego polegające na obniżeniu poziomu cukru we krwi to jeden z przyczyn wspomagania odchudzania. Ponadto liczne badania pokazały, że zwiększa on uczucie sytości. Wypijany przed posiłkiem sprawia, że na koniec dnia zjemy nawet o 300 kcal mniej! Udowodniono także, że składniki zawarte w occie jabłkowym przyspieszają rozszczepianie się tłuszczów, pomagając organizmowi ich utratę.

Ocet jabłkowy jest bardzo korzystny dla zdrowia. Przy przestrzeganiu dziennej dawki, czyli od 1 do 2 łyżek dziennie nie zaobserwowano żadnych niepożądanych skutków ubocznych. Ocet ten jest stosowany także w kosmetyce do pielęgnacji włosów czy skóry, a także jako środek czyszczący w kuchni i łazience. Dzięki wyżej wymienionym korzyściom, a także z względu na dużą zawartość witaminy E świadomie wpływamy na poprawę samopoczucia, wyglądu i zdrowia. Z tego też powodu wiele osób decyduje się przejść na dietę octową. Warto nadmienić, że ocet jabłkowy może być także spożywany przez dzieci, bowiem znakomicie wspomaga ich odporność.

Miliony ludzi w Stanach Zjednoczonych i Europie codziennie wypijają szklankę wody z octem jabłkowym i miodem (power drink doktora Jarvisa).

Czy i Ty chcesz do nich dołączyć?