Magia roślin – zdrowotne właściwości czarnego bzu
Przeziębienie, przemęczenie, obniżona odporność, a w efekcie grypa i pogorszenie nastroju to częste dolegliwości, z jakimi spotykają się ludzie w okresie jesienno-zimowym. Ale nie tylko – wszyscy dobrze wiemy, że przeziębienie może przytrafić się także wiosną czy latem. Wtedy warto wiedzieć, po jakie medykamenty sięgać, by szybko stanąć na nogi.
Od wieków człowiek potrafił odnajdywać w przyrodzie źródła składników zdrowej diety. Można je znaleźć w roślinach, które codziennie mijamy w drodze do pracy. Są w kwiatach, krzewach i drzewach, które widzimy na łąkach czy podczas spacerów w parkach. Wiele z nich uprawiamy w ogrodach, choć często nie zdajemy sobie sprawy z ich prawdziwej wartości. Czarny bez to jedna z takich roślin. Występuje niemal na całym świecie, kojarzy się z zachwycającymi kwiatami i dla niektórych czarującym, a dla innych specyficznym aromatem podczas czerwcowych dni, na które przypada jej okres kwitnienia. Jednak walory zapachowe, jakie oferuje to nie wszystko. Niemal każda część tej rośliny zawiera substancje, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu, jednak dopiero po jego przetworzeniu (w postaci gotowania czy suszenia).
Bez czarny wzmacnia odporność organizmu, ponieważ zawiera liczne witaminy (w tym witaminę C, B2, B6, PP i H). Ma działanie moczopędne, przez co wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Działa przeciwzapalnie, rozgrzewająco, przeciwalergicznie i ściągająco, pomaga w walce z gorączką czy bólem. Korzystnie wpływa również na przemianę materii – dzięki czemu sprzyja w walce z nadwagą. Wspiera także układ krwionośny ze względu na wysoką zawartość rutyny. Wywar z kwiatu czarnego bzu może być stosowany do przemywania ran lub w przypadku dolegliwości dermatologicznych – do przyspieszania gojenia, ponieważ posiada właściwości antybakteryjne. Nie można zapomnieć o tym, że czarny bez jest też źródłem wielu innych bioaktywnych, prozdrowotnych substancji – zawiera flawonoidy, antocyjany, sole mineralne i kwasy organiczne.
Dojrzały bez czarny może być spożywany w różnej postaci – należy go jednak wcześniej ugotować. Kwiaty i owoce nadają się do tworzenia przetworów – soków, konfitur, powideł, dżemów, likierów i innych. Bez świetnie smakuje samodzielnie i dobrze komponuje się z wieloma innymi owocami i ziołami – np. jabłkami, miętą, anyżem, gruszką czy porzeczką. Warto jednak pamiętać, że tylko naturalne sposoby produkcji przetworów pozwalają zachować walory odżywcze i zdrowotne. Metoda pozyskiwania naturalnych, nieklarownych soków owocowych daje gwarancję zachowania smaku i wszystkich dobrodziejstw darów natury.
Sięgnij do naszego sklepu internetowego po sok z czarnym bzem. Do końca lutego możesz go zakupić z 15% rabatem. Przejdź do sklepu.