5 pomysłów na proste, zdrowe i szybkie śniadanie
Śniadanie dostarcza naszemu organizmowi paliwa niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania zarówno ciała, jak i umysłu. Dobrze zbilansowana dieta powinna składać się z odpowiedniej proporcji białek, tłuszczy, cukrów oraz witamin i minerałów. Tak przygotowany posiłek zapewni dobre samopoczucie na cały dzień.
Poniżej przedstawiamy 5 pomysłów na wyjątkowo szybkie i proste śniadanie, które zachwyci swym smakiem nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Owsianka z prażonym jabłkiem
Obrane i pokrojone w plastry jabłko należy wrzucić na patelnię i prażyć bez dodatku tłuszczu przez kilka minut. Tak przygotowane jabłka warto posypać cynamonem dla uzyskania lepszego aromatu. Następnie do małego rondelka wrzucamy 100g płatków owsianych i gotujemy je z odrobiną mleka, które z powodzeniem zastąpi także jogurt naturalny. Przygotowane płatki wlewamy do miseczki, dodajemy jabłka, rodzynki oraz orzechy. Całość posypać można szczyptą mielonego siemienia lnianego. Posiłek szybko nasyci, doda energii i wzbogaci organizm w cenne witaminy, m.in. B6 i B1. Płatki owsiane są źródłem błonnika, dlatego wpłyną także na usprawnienie metabolizmu.
Kasza jaglana z jabłkiem i rodzynkami
Gotujemy kaszę jaglaną na małym ogniu przez 15 minut. Następnie odcedzamy i wsypujemy do miseczki wraz z podsmażonymi na maśle klarowanym jabłkami i rodzynkami. Następnie można dodać suszoną żurawinę lub morele. Całość mieszamy z miodem i serwujemy. Posiłek jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B: tiaminy (B1) i ryboflawiny (B2). Solidną porcję węglowodanów i błonnika zapewnią obecne w jedzeniu jabłka.
Omlet z jabłkiem
Zaczynamy od obrania jabłka i usunięcia z niego gniazdek nasiennych, a następnie kroimy je w kostkę. Dodajemy do ubitego żółtka i mieszamy z odrobiną mleka roślinnego. Dosypać możemy 3 łyżki otrąb owsianych i łyżeczkę siemienia lnianego. Przygotowaną masę smażymy na odrobinie oleju kokosowego i czekamy do całkowitego ścięcia. Omlet można podawać z listkami mięty i świeżo startymi jabłkami lub innymi owocami. Tak skomponowane danie jest dobrym źródłem białka, odpowiednim także dla sportowców.
Habermus z jabłkiem
Wypłukane ziarna orkiszowe zalewamy wodą i gotujemy przez około 20 minut, następnie dodajemy pokrojone jabłka, cynamon, imbir i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Po wyłożeniu potrawy na talerz dekorujemy orzechami włoskimi, daktylami i odrobiną miodu. Słodka porcja dostarcza niezbędnej porcji białka, węglowodanów i witamin, a także doskonale syci, przez co szybko zmniejsza uczucie głodu.
Koktajl z jabłkiem
Dojrzałego banana z obranym i pokrojonym mango blendujemy, natomiast umyte i pozbawione gniazd nasiennych jabłka przeciskamy przez sokowirówkę. Następnie łączymy soki i podajemy z listkami świeżej mięty. Do przygotowanego koktajlu dodać można porcję płatków owsianych lub otrąb. Owocowy mus wspomaga perystaltykę jelit, usprawniając trawienie oraz zapewnia solidną dawkę witamin i minerałów, m.in. potasu, magnezu i witaminy C.
Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jego przygotowanie trwa często kilka minut, a korzyści płynące z jego spożycia zapewnić mogą energię i zapał do działania na cały dzień. Dodatkowo smacznie wyglądające i kuszące zapachem świeżych owoców danie z pewnością wywoła promienny uśmiech na twarzy nawet najbardziej zaspanych i zmęczonych osób.