Owoce i warzywa, które warto zjadać ze skórką
Owoce i warzywa od dziecka kojarzymy jako źródło witamin i minerałów. Warto jednak pamiętać, że sposób, w jaki je przygotujemy przed spożyciem, ma ogromny wpływ na to, ile z tych zdrowych składników odżywczych w rzeczywistości trafi do naszego organizmu. Dlatego też wielu z nas często zastanawia się, czy owoce i warzywa warto zjadać ze skórką.
Istnieje kilka stanowisk na ten temat – jedyni opowiadają się za ich spożywaniem, zgodnie ze zdrowotnymi radami, jakie przekazywały przez wiele lat babcie, z kolei inni są zwolennikami obierania zarówno owoców i warzyw, ze względu na opryski pozostawione na skórkach. Tu niezwykle ważną kwestią okazuje się źródło ich pochodzenia. Zbierając je z własnego ogrodu lub kupując od lokalnych dostawców posiadających certyfikaty ekologiczne mamy większą pewność, co do ich zawartości, dlatego te sprawdzone owoce śmiało można spożywać bez pozbywania się skórki. Tak czy inaczej należy pamiętać, by przed konsumpcją je dokładnie umyć.
Wśród owoców i warzyw, które zaleca się spożywać bez obierania są głównie wszystkie te, których zewnętrzna warstwa jest gładka i możliwie miękka. Skórki z włoskami mogą powodować nieprzyjemne wrażenia i podrażniać układ pokarmowy (ciekawostka: skórka kiwi jest jadalna). Z kolei inne są niezwykle twarde i trudno w ogóle mówić o możliwości ich spożywania. A jeszcze inne mogą być zwyczajnie niesmaczne bez wstępnego przygotowania – jak na przykład skórki cytrusów. Nie oznacza to jednak, że nie można ich spożywać wcale, lecz jedynie w innej formie (starta skórka pomarańczy), bowiem w nich również znajduje się wiele ważnych związków, takich jak flawonoidy, mających właściwości antyoksydacyjne.
Jednak w przypadku ogórków, pomidorów, marchwi, jabłek, gruszek czy winogron, aronii, jagód i porzeczki, nie ma żadnego problemu, by spożywać je razem ze skórką. Szczególnie bogata w składniki odżywcze jest skórka jabłek. Zawiera ona duże ilości błonnika, witamin – A, K, B1, B2, B3 oraz jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego (witaminy C). Ponadto zawiera kwas ursolowy, który reguluje poziom cukru we krwi i pozwala walczyć z cholesterolem oraz utrzymać zdrowe mięśnie. Substancje ze skórki jabłka zmniejszają też ryzyko chorób serca i cukrzycy. W przypadku gruszek – zapewniają one porządną dawkę witaminy C, pomagają zapobiegać zaparciom i chronią przed ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. Kolejnym ciekawym przykładem są winogrona oraz inne drobne owoce. To właśnie w skórce i pestkach jest najwięcej przydatnych składników (reswaratrol, flawonoidy, antocyjany), które mają dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i naczynia krwionośne w całym ciele człowieka. Nieocenione są też składniki zawarte w skórce ogórków (błonnik, antyoksydanty), pomidorze (witamina C, potas) czy marchwi (beta-karoten, przeciwutleniacze).
Warto przy tym pamiętać, że warzywa i owoce, zwłaszcza przed spożyciem na surowo, należy dokładnie umyć pod zimną, bieżącą wodą. Chodzi o to by pozbyć się z nich zanieczyszczeń i na przykład pozostałości po środkach ochrony roślin. Wiele z nich jest trujących dla człowieka i mogą powodować zapalenia, alergie i wiele innych kłopotów zdrowotnych. Dlatego też, najlepszym sposobem na uniknięcie tego typu problemów jest wybieranie warzyw i owoców ze sprawdzonych i ekologicznych, bezpiecznych źródeł.
Skórkę można zachować nie tylko w przypadku spożywania warzyw i owoców na surowo. Gotowanie bez wcześniejszego obierania pozwala ograniczyć utratę wielu substancji wraz z parą wodną. W przypadku przygotowywania przetworów – skórki również można z powodzeniem zostawić w przygotowywanym produkcie. Jeśli mimo wszystko decydujemy się na pozbycie się skórek – warto robić to tak, by obierać jak najbardziej cienką jej warstwę.