placek

Wypieki domowej roboty z owocową niespodzianką

W końcu nadeszły upragnione ciepłe dni, co oznacza, że coraz częściej będzie można relaksować się w ogrodzie lub na balkonie. Nieodłącznym towarzyszem takiego rodzaju wypoczynku jest smaczne jedzenie, niekoniecznie to z grilla. Z całą pewnością świetnie sprawdzą się wypieki z owocową nutą, które mogą rozpieścić podniebienie domowników i gości.

Czas na tarty!

Tarta to rodzaj wypieku pochodzenia francuskiego na kruchym spodzie umieszczane w niskiej blaszce. Bardzo dużym atutem tej potrawy jest to, że można ją przyrządzić zarówno na słodko, na przykład z owocami, jak i na słono, używając sera, pomidorów czy mięsa. Bez wątpienia takie rozwiązanie świetnie nada się podczas popołudniowych spotkań z przyjaciółmi. Warto zwracać uwagę na owoce sezonowe, na przykład jeżyny, a dla lepszego efektu polać całość pysznym syropem owocowym z żurawiny.

Tradycyjny placek drożdżowy wraca do łaskdrożdzowy

Placek drożdżowy piekły mamy, babcie i prababcie. To ciasto zna absolutnie każdy i wiele osób należy do grona jego oddanych fanów. Czy można jednak nadać mu zupełnie nowego charakteru? Oczywiście! Dobrym pomysłem będzie umieszczenie w placku, zamiast tradycyjnych świeżych owoców, wyśmienitego dżemu. Żeby wypiek miał wyjątkowo intensywny i oryginalny smak, warto także dodać bezpośrednio do ciasta kilka kropli soku owocowego z czarnej porzeczki, który wspaniale sprawdzi się w tym zestawieniu. Niezawodna pani domu wykaże się w ten sposób nie tylko godnymi podziwu umiejętnościami kucharskimi, ale i pomysłowością.

Pyszne muffinki
muffin

Już od kilku lat prym wśród wielu gospodyń domowych wiodą małe babeczki nazywane muffinkami. To proste w przygotowaniu słodycze, które w dodatku zawsze prezentują się elegancko i są doskonałą alternatywą dla tradycyjnego ciasta, czy to na spotkanie z przyjaciółmi, czy z rodzicami. Dużo zależy tutaj od wyobraźni osoby przygotowującej, podobnie jak w przypadku tarty, można je upiec na słodko lub na słono. Oczywiście strzałem w dziesiątkę będą muffinki z dżemem lub dodatkiem pysznego i zdrowego eliksiru z czarnego bzu. To miła niespodzianka, gdy po kęsie słodkiej muffinki wypływa nadające charakteru nadzienie.

A może szarlotka?

szarlotkaSzarlotka podana na ciepło, sowicie obsypana cynamonem stanowi doskonały przysmak na jesienne wieczory. Jednak ten rodzaj ciasta idealnie sprawdzi się także wtedy, gdy ciepłe promienie słońca przyjemnie muskają twarz. Warto skorzystać z przepisu na jabłecznik z budyniem i sokiem jabłkowym. To zupełnie nowe oblicze tego placka, któremu nie sposób się oprzeć. Jeśli zatem komuś nie straszne są drobne eksperymenty, powinien wprowadzić do swojej kuchni trochę innowacji.

Niezależnie od tego, jaki rodzaj ciasta postanowi się upiec, należy pamiętać, żeby dodać mu nieco witamin, na przykład w postaci świeżych owoców lub syropu z nich zrobionych. Podczas wiosennych dni świetnie sprawdzą się także orzeźwiające soki tłoczone. Zatem piknik czas zacząć!