Co jeść, by wzmocnić odporność?
Tryb życia charakterystyczny dla XXI wieku nie sprzyja utrzymywaniu układu odpornościowego w dobrej kondycji. Niewystarczająca ilość snu, siedzący tryb życia, stres oraz nieprawidłowa dieta działają na niego wręcz destruktywnie. Na szczęście w przypadku ostatniego z wymienionych czynników, drobne zmiany potrafią przynieść szybkie i długotrwałe efekty.
Od zdrowej diety do zdrowego organizmu
Dlaczego to właśnie odżywianie jest kluczowe w procesie wzmacniania odporności? Współczesne badania dowodzą, że przed szkodliwym działaniem wirusów i bakterii w ponad 70% chroni błona śluzowa jelit. To tam wchłaniana jest większość witamin i minerałów, więc jej zły stan nie tylko pozwala zewnętrznym zagrożeniom przeniknąć do organizmu, ale również zaburza proces dostarczania substancji odpowiedzialnych za ich niwelowanie. Jeżeli wypełniająca układ pokarmowy mikroflora jest w dobrej kondycji, stanowi skuteczną, naturalną barierę, przez którą przedostaje się tylko to, co dobre dla zdrowia. To, co zjadamy i wypijamy ma kluczowe znaczenie – od tego zależy, jak sprawnie będzie działał system immunologiczny.
Składniki odżywcze vs. infekcje
Przeciwdziałanie infekcjom nie jest możliwe bez zbilansowanej diety. Liczy się cała gama składników odżywczych, ale niektóre z nich wpływają na odporność szczególnie korzystnie. Bardzo istotne są kwasy Omega-3 o działaniu przeciwzapalnym. Znajdują się w dużej ilości na przykład w siemieniu lnianym, rybach i orzechach włoskich. Warto zadbać również o obecność kultur bakterii probiotycznych w posiłkach, bo to one chronią nasze niezastąpione jelita. Nie brakuje ich w kiszonej kapuście czy też w kwasie chlebowym. Najważniejsze ze wszystkich są jednak witaminy, a szczególnie C, A, B oraz E. Skąd biorą się w organizmie? Oczywiście z owoców i warzyw. Są obecne niemal we wszystkich gatunkach, ale ich najbogatszym źródłem są pomidory, śliwki, porzeczki, czarny bez, aronia oraz marchew.
Witaminy jesienną porą
Jesień to pora zwiększonego ryzyka przeziębień. Pogoda jest zmienna i łatwo wychłodzić organizm, ale to nie jedyny powód epidemii. Duże znaczenie ma również to, że w tym czasie zmniejsza się spożycie darów sadu i ogrodu niż w sezonie letnim. Każdy, kto ceni sobie swój układ odpornościowy, powinien robić wszystko, żeby nie zapomnieć o minimum pięciu zdrowych porcjach witamin każdego dnia, nawet gdy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest ograniczony. Wbrew pozorom, nie jest to wcale takie trudne. Wystarczy wyposażyć domową spiżarnie w pełnowartościowe, naturalne soki i syropy oraz inne przetwory. Jeżeli są one odpowiednio przygotowane, zachowują praktycznie wszystkie pożyteczne składniki odżywcze. Dzięki nim przetrwanie do wiosny bez większej infekcji jest jak najbardziej możliwe.
Dieta wspomagająca odporność nadaje się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Pozwala cieszyć się pełnią życia nawet wtedy, gdy wszyscy wokół kaszlą i pociągają nosami. Działa doskonale, szczególnie jeżeli wspomaga się ją ruchem na świeżym powietrzu oraz odpowiednią ilością czasu przeznaczonego na odpoczynek.