Kto powinien jeść jabłka?
Jabłko jest niezwykle popularnym składnikiem diety niemal na całym świecie. Podobno człowiek znał je już w 6500 roku p.n.e. To nic zaskakującego, biorąc pod uwagę zdumiewające właściwości tego owocu. Jego popularność powoduje, że łatwo zapomnieć o wszystkich dobrodziejstwach, jakie kryją się w soczystym miąższu pod chrupiącą skórką. Czy mogą je jednak jeść wszyscy?
Papka z jabłka dla niemowlaka
Spośród wszystkich owoców, to właśnie jabłka uważa się za jedne z najbezpieczniejszych nawet dla niemowląt. Można je włączyć do diety już w piątym miesiącu życia dziecka. To owoc, który nie uczula i nie podrażnia delikatnego przewodu pokarmowego – co może się zdarzyć na przykład w przypadku cytrusów. Ma przy tym delikatny i przyjemny smak, a ponadto zawiera bogactwo ważnych i niezwykle potrzebnych składników odżywczych.
Dobre owoce dla dzieci i młodzieży
Jabłka służą też starszym dzieciom. Zawarte w owocu witaminy i minerały, takie jak wapń, magnez, żelazo czy potas wspomagają rozwój organizmu oraz pomagają w ochronie przed infekcjami. W posiłkach przeznaczonych dla dzieci i młodzieży można je stosować jako zdrowy składnik deserów. Świetnie komponują się z ryżem i cynamonem. Można z nich także stworzyć delikatny mus, który jest doskonałym dodatkiem do naleśników i ciast. Również sok jabłkowy jest dobrą alternatywą wobec słodzonych i szkodliwych napojów.
Jabłka jako dodatek do dań
Owoc ten smakuje dobrze nie tylko w posiłkach przygotowywanych na słodko. Są także częstym składnikiem wykwintnych dań na wyjątkowe okazje. W polskiej kuchni ten owoc jest często łączony z drobiem. Wyjątkowo dobrze smakuje na przykład gęś pieczona z jabłkami, żurawiną i majerankiem. Jabłka oraz śliwki stosuje się także przygotowując staropolski bigos. Dzięki nim uzyskuje się głęboki i niepowtarzalny smak tej potrawy. Wędzone jabłka wyjątkowo dobrze smakują z dziczyzną i czerwonym mięsem. Również w kuchni wigilijnej często włącza się ten owoc do przepisów. Sięgają po nie chętnie także osoby prowadzące aktywny tryb życia. Sok z jabłek skutecznie uzupełnia minerały i witaminy tracone podczas treningów. Jabłka są też świetnym składnikiem pożywnych sałatek czy dietetycznych deserów. Sprzyjają poprawie urody, wspomagają odchudzanie i przyswajanie potrzebnych składników odżywczych poprzez dużą zawartość błonnika i niską zawartość tłuszczu.
Moc witamin dla seniorów
Wraz z wiekiem zwiększa się ryzyko wystąpienia niektórych dolegliwości. Częściej pojawiają się nowotwory, choroba Alzheimera czy Parkinsona, cukrzyca, problemy z krążeniem, układem pokarmowym i wzrokiem. Znaczna ilość witamin, soli mineralnych oraz innych substancji, zawartych w jabłkach pomagają walczyć z kłopotami zdrowotnymi. Zawarte w nich przeciwutleniacze i związki flawonowe – zwłaszcza znajdująca w ich skórce kwercetyna czy antocyjaniny, kwas elagowy i katechiny – pomagają organizmowi w walce z procesami degeneracyjnymi komórek nerwowych oraz w pozbywaniu się komórek nowotworowych. Z tego powodu spożywanie jabłek w różnej postaci jest korzystne również dla seniorów. Przy odpowiednim przygotowaniu, zdrowotne właściwości mogą zostać zachowane także w jabłkowych przetworach, takich jak musy, konfitury, kompoty czy soki.
Jabłka może jeść każdy
To dzięki spadającemu owocowi jabłoni Isaac Newton zrewolucjonizował fizykę i naukę. Być może dzięki niemu dziś miliony osób mogą pracować przy komputerze z logo w postaci nadgryzionego jabłka. Istnieje ponad 8000 odmian tego owocu. Jego zdumiewające właściwości powodują, że każdy może, a nawet powinien sięgać po nie jak najczęściej!