Sok pomarańczowy

Te owoce polepszą Twoją odporność!

Jesień to ta pora roku, gdy poziom zachorowań jest najwyższy. Jednak jak wiadomo lepiej jest zapobiegać niż leczyć, a istnieją naturalne sposoby na to, aby zachować zdrowie. Zamiast biegać od apteki do apteki w poszukiwaniu witamin w tabletkach i suplementów diety sięgnij po zdrowie w formie owoców i tych już przetworzonych w postaci soków oraz syropów.

Cytrusy

Wszystkie cytrusy mają zbawienny wpływ na odporność dzięki swoim niezwykłym zdrowotnym właściwościom. Cytryny działają przeciwgrzybicznie i antyseptycznie, przez co zwalczają zarazki. Ponadto cytryny utrzymują równowagę kwasową organizmu, co skutkuje wzmocnieniem odporności. Limonki są owocami przyspieszającymi procesy lecznicze w ciele człowieka, wspomagają produkcję białych krwinek, a te ograniczają bakterie chorobotwórcze. Kolejnym cytrusowym owocem na odporność są pomarańcze. Owoce te nie tylko wspomagają odporność człowieka, ale także obniżają poziom cholesterolu we krwi. Ostatnie na liście cytrusów zapewniających odporność są grejpfruty, które także obniżają cholesterol, ale również spowalniają rozwój nowotworów.

Żółte owoce

Do owoców wspomagających odporność w tym kolorze zalicza się ananasy i banany. Ananasy mają wiele cudownych właściwości, między innymi hamują zapalenie zatok, zmniejszają stany zapalne, urazy oraz dyskomfort trawienny. A oprócz tego, że wspomagają organizm człowieka w tym wymagającym okresie to są bardzo smaczne i mogą stanowić składnik sałatki owocowej. Z kolei banany są źródłem potasu, cynku, fosforu, wapnia, selenu i żelaza. Banan również zawiera witaminę C, która tak jak u cytrusów wspomaga zdrowie człowieka.

Polskie owoce na talerzu

Polskie malinyWarto jednak wiedzieć, że owoce z rodzimej ziemi stanowią bogactwo zdrowia oraz siły. Maliny, a także soki z nich to doskonały dodatek do herbat czy ciast na długie jesienne wieczory. Wiśnie, syropy oraz soki z nich zrobione są źródłem antyoksydantów, które pomagają zwalczać choroby, bakterie i wirusy. Winogrono również jest bogate w antyoksydanty, ale także wspomaga jelita, nerki, wątrobę, a nawet serce. Mamy też dobrą wiadomość dla tych, co kochają polskie śliwki, których nawiasem mówiąc czas zbiorów był niedawno, wspomagają odporność, dzięki zawartości mikro i makroelementów. Żurawina to kolejny owoc, z którego robi się smaczne przetwory. Oprócz tego, że jest doskonałym dodatkiem do mięs, zawiera też antyoksydanty, a także wiele witamin, które chronią przed chorobami i infekcjami. Jeśli chcielibyście zadbać o swój układ immunologiczny i chronić się przed drobnoustrojami to doskonałym wyborem okaże się czarna porzeczka, zawierająca karoten.

Jesienią można uniknąć chorób, wystarczy korzystać z dobrodziejstw natury i zdrowie na pewno będzie dopisywać. Poza tym oprócz prozdrowotnych właściwości owoce są smaczne i idealnie komponują się z ciastami.